Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis

Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pesto doskonale nadaje się nie tylko do makaronu. Pysznie smakuje również na kanapkach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pesto to tradycyjny włoski sos - tradycyjnie przygotowywany ze świeżej bazylii (choć nie tylko!). Świetnie komponuje się ze spaghetti. Wystarczy polać nim makaron ugotowany al dente. Można go również dodawać jako dressing do sałat.

Składniki

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 szklanki listków bazylii

  • 10 dag orzeszków pinii

  • 5 dag startego parmezanu

  • 1/2 szklanki oliwy

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzeszki pinii upraż na patelni bez tłuszczu.

  • Ząbki czosnku obierz i posiekaj.

  • Listki bazylii porwij na kawałki.

  • Do miseczki lub moździerza włóż czosnek, bazylię i orzeszki pinii, utrzyj na jednolitą masę.

  • Wsyp parmezan, wlej oliwę, ucieraj, aż składniki się połączą.

  • Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  • Gotowe pesto przełóż do słoika, dobrze ugnieć, zalej oliwą.

Przygotowując pesto można sobie ułatwić pracę, ucierając składniki w malakserze albo wykorzystując do tego blender ręczny:

Ocena: 3,8