Sałatka z rukoli z owocem kaki i kozim twarogiem
Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pesto doskonale nadaje się nie tylko do makaronu. Pysznie smakuje również na kanapkach
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Pesto to tradycyjny włoski sos - tradycyjnie przygotowywany ze świeżej bazylii (choć nie tylko!). Świetnie komponuje się ze spaghetti. Wystarczy polać nim makaron ugotowany al dente. Można go również dodawać jako dressing do sałat.
Składniki
3 ząbki czosnku
3 szklanki listków bazylii
10 dag orzeszków pinii
5 dag startego parmezanu
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Orzeszki pinii upraż na patelni bez tłuszczu.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
Listki bazylii porwij na kawałki.
Do miseczki lub moździerza włóż czosnek, bazylię i orzeszki pinii, utrzyj na jednolitą masę.
Wsyp parmezan, wlej oliwę, ucieraj, aż składniki się połączą.
Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe pesto przełóż do słoika, dobrze ugnieć, zalej oliwą.
Przygotowując pesto można sobie ułatwić pracę, ucierając składniki w malakserze albo wykorzystując do tego blender ręczny:
Wypróbuj nasze przepisy na inne rodzaje pesto:
Pesto z bobu - jak przyrządzić? [przepis]
Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek