Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pesto z buraków to świetny dodatek do kanapek, grzanek i znakomita imprezowa przekąska - niskokaloryczna i zdrowa!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pesto z buraków to szybka i oryginalna w smaku pasta, która sprawdzi się na domowych imprezach w kameralnym gronie. Jak zrobić buraczkowe pesto, idealne na kanapki?
Składniki
2 duże buraki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni,
3 łyżki pokrojonego w kosteczkę parmezanu lub sera Bursztyn, ewentualnie feta
1 ząbek czosnku,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
do podania: grzanki i ser kozi lub feta.
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki umyte i osuszone, zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nastawionym na 200 stopni.
Po godzinie trzeba sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków czy są miękkie.
Następnie wyjmujemy je z piekarnika i kroimy na kawałki. Miksujemy blenderem z orzeszkami, serem, czosnkiem i oliwą.
Doprawiamy przyprawami, opcjonalnie octem winnym, ale dosłownie kropelką!
Tak przygotowane pesto rozsmarowujemy na grzankach, a na wierzchu układamy kosteczki sera, bądź pokruszonej fety.
Do dekoracji możemy dodać listki świeżych ziół lub orzeszki pinii. Do przekąski świetnie pasuje półwytrawne, czerwone wino.