Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek

Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pesto z buraków to świetny dodatek do kanapek, grzanek i znakomita imprezowa przekąska - niskokaloryczna i zdrowa!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pesto z buraków to szybka i oryginalna w smaku pasta, która sprawdzi się na domowych imprezach w kameralnym gronie. Jak zrobić buraczkowe pesto, idealne na kanapki?

Składniki

  • 2 duże buraki,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni,

  • 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę parmezanu lub sera Bursztyn, ewentualnie feta

  • 1 ząbek czosnku,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

  • do podania: grzanki i ser kozi lub feta.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki umyte i osuszone, zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nastawionym na 200 stopni.

  • Po godzinie trzeba sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków czy są miękkie.

  • Następnie wyjmujemy je z piekarnika i kroimy na kawałki. Miksujemy blenderem z orzeszkami, serem, czosnkiem i oliwą.

  • Doprawiamy przyprawami, opcjonalnie octem winnym, ale dosłownie kropelką!

  • Tak przygotowane pesto rozsmarowujemy na grzankach, a na wierzchu układamy kosteczki sera, bądź pokruszonej fety.

  • Do dekoracji możemy dodać listki świeżych ziół lub orzeszki pinii. Do przekąski świetnie pasuje półwytrawne, czerwone wino.

Ocena: 0