Jak zrobić Pho Ga? Przepis na wietnamską zupę z kurczaka
2021-12-13
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pho Ga to klasyczny przepis kuchni wietnamskiej na rozgrzewający bulion drobiowy z mięsem kurczaka. Cała tajemnica tkwi we wcześniej ugotowanym rosole drobiowym oraz później dodanym, dzięki temu nie rozgotowanym mięsie z piersi kurczaka. Oto przepis na zupę - comfort food - prosto z Wietnamu. Potrawę, która podbiła cały świat.
SKŁADNIKI
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- imbir kawałek wielkości opuszki kciuka
- 1 papryczka chili
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- pół łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 250 g makaronu ryżowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki kolendry
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung
- 1 papryczka chili pokrojona na cienkie plasterki
- 2 limonki lub 1 cytryna, pokrojone na ósemki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir i chili zmiażdżyć, naciskając na nie płazem noża.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać imbir, chili, cynamon, anyż, nasiona kolendry i ziarna pieprzu. Smażyć, aż zacznie ładnie pachnieć.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy rosół zacznie wrzeć, wrzucić całą pierś kurczaka. Gotować 20 minut.
- W czasie, gdy pierś kurczaka gotuje się, przygotować makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
- Szczypiorek pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Listki kolendry oskubać, łodyżki pokroić tak jak szczypiorek.
- Wyjąć mięso z rosołu, odstawić na 3-5 minut i pokroić w poprzek włókien na plasterki.
- Do misek rozłożyć makaron, na nim ułożyć mięso, na wierzchu ułożyć szczypiorek i łodyżki kolendry, na szczycie kiełki fasoli mung i listki kolendry. Wlać rosół.
- Oddzielnie podawać pokrojoną papryczkę chili i limonkę, którymi każdy doprawia sobie zupę we własnym zakresie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne