Jak zrobić Pho Ga? Przepis na wietnamską zupę z kurczaka

Jak zrobić Pho Ga? Przepis na wietnamską zupę z kurczaka
Autor: Shutterstock Pho Ga to esencjonalny rosół, solidna porcja makaronu i pożywnego kurczaka
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pho Ga to klasyczny przepis kuchni wietnamskiej na rozgrzewający bulion drobiowy z mięsem kurczaka. Cała tajemnica tkwi we wcześniej ugotowanym rosole drobiowym oraz później dodanym, dzięki temu nie rozgotowanym mięsie z piersi kurczaka. Oto przepis na zupę - comfort food - prosto z Wietnamu. Potrawę, która podbiła cały świat. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • imbir kawałek wielkości opuszki kciuka
  • 1 papryczka chili
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki kolendry
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 1 papryczka chili pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 limonki lub 1 cytryna, pokrojone na ósemki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir i chili zmiażdżyć, naciskając na nie płazem noża.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać imbir, chili, cynamon, anyż, nasiona kolendry i ziarna pieprzu. Smażyć, aż zacznie ładnie pachnieć.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
  • Gdy rosół zacznie wrzeć, wrzucić całą pierś kurczaka. Gotować 20 minut.
  • W czasie, gdy pierś kurczaka gotuje się, przygotować makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
  • Szczypiorek pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Listki kolendry oskubać, łodyżki pokroić tak jak szczypiorek.
  • Wyjąć mięso z rosołu, odstawić na 3-5 minut i pokroić w poprzek włókien na plasterki.
  • Do misek rozłożyć makaron, na nim ułożyć mięso, na wierzchu ułożyć szczypiorek i łodyżki kolendry, na szczycie kiełki fasoli mung i listki kolendry. Wlać rosół.
  • Oddzielnie podawać pokrojoną papryczkę chili i limonkę, którymi każdy doprawia sobie zupę we własnym zakresie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Jak ugotowac najlepszy rosół - sprawdzone receptury na pyszny i zdrowy rosół

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej