Wieprzowina: jakie części wieprzowiny są sprzedawane, do czego się nadają?

2016-10-25 13:55 redakcja
wieprzowina-jakie-czesci-wieprzowiny-sa-sprzedawane-do-czego-sie-nadaja.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Schab i szynka to najbardziej cenione rodzaje wieprzowiny

Wieprzowina to mięso bardzo popularne w Polsce. Czy wiesz, jak wybierać wieprzowinę i jakie są najlepsze kawałki tego mięsa?

Wieprzowina to mięso ze świni lub wieprza. Mięso wieprzowe z młodych sztuk jest jasnoróżowe, a ze starszych - ciemnoróżowe, twardsze, włókniste i bardziej łykowate. Najlepsze mięso wieprzowe to takie, którego tkanka mięśniowa jest lekko przerośnięta tłuszczem (mięso marmurkowe).

Najbardziej wartościowymi częściami świń pod względem odżywczym są te zawierające najwięcej tkanki mięśniowej. W półtuszy wieprzowej najbardziej umięśnioną częścią jest szynka (frykando) – znajduje się ona na zadzie świni.

>>> Wszystko o wieprzowinie [kliknij!]

Cenny jest też mięsień wzdłuż kręgosłupa nazywany schabem. Nieco gorsze są położone zaraz za schabem biodrówka (tzw. schab biodrowy) oraz przed schabem – karkówka (tzw. schab karkowy). Części te są grube, soczyste i nieobrośnięte ścięgnami, ponieważ świnia nie używa mięśni zadu i grzbietu zbyt często. Natomiast mięśnie, którymi zwierzę pracuje, mają dużo tkanki łącznej i są obrośnięte grubymi twardymi błonami. Znajdują się one na nogach i wierzchniej części łopatki.

Zaraz za łbem znajdują się bardzo tłuste części: słonina, kark oraz podgardle – niezbędne dodatki do pasztetu z wieprzowiny. Golonka przednia i tylna to nic innego jak nogi (kolana) świni. Nóżki inaczej zwane są ratkami. Z golonki i nóżek przyrządza się smaczne i zawierające mnóstwo kolagenu galarety mięsne.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE