Wieprzowina

Wieprzowina ma silną pozycję w kuchni polskiej. W końcu to z niej powstają klasyczne kotlety schabowe. Dużym atutem mięsa wieprzowego jest też jego stosunkowo niska cena, zwłaszcza w porównaniu do wołowiny. Przyrządza się je z kolei łatwiej. Wieprzowina jest lubiana i przez doświadczonych kucharzy, i osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Wieprzowina

Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami: łatwy przepis na wystawny obiad

Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami to danie, które ma szanse zagościć na stałe w menu wielu polskich domów. Tak przygotowany schab karkowy jest miękki pyszny wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszną karkówkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny

Soczyste kotlety mielone nadziewane masłem, serem i koperkiem to najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest łatwe. Tak upieczone kotlety pysznie smakują!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Miodowo-cytrynowy schab pieczony - kruchy i soczysty zarazem

Miodowo-cytrynowy schab pieczony jest delikatny i kruchy, ale nie jest suchy - co jest częstą wadą pieczonego schabu. Dzięki dodatkowi musztardy, cytryny i miodu schab pięknie kruszeje, ale podczas pieczenia nie traci soczystości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowy gulasz z kiszonymi ogórkami i śmietaną: łatwy przepis na strogonowa z łopatki

Istnieją setki, jeśli nie tysiące przepisów na wieprzowinę. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu zaczerpniętego z kuchni ukraińskiej, czyli pysznego strogonowa wieprzowego z kiszonym ogórkiem zamiast przecieru pomidorowego. Polecam ten łatwy gulasz wieprzowy duszony z kiszonymi ogórkami i zabielany śmietaną!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybkie placki z mielonym mięsem: sprytny trik na oszczędne placuszki zamiast kotletów

Szybkie placki z mielonym mięsem to sprytny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Trik polega na tym, że mięso mielone mieszamy z ciastem naleśnikowym w stosunku 1:1. Polecam przepis na placuszki z mielonym zamiast tradycyjnych kotletów!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Roladki z karkówki: łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny

Roladki z karkówki nadziewane kiszoną kapustą i śliwką kalifornijską smakują każdemu. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczne nadzienie tworzą idealny duet. Polecam ten łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Steki z keczupem - dobry przepis na grillowaną karkówkę z rusztu lub patelni

Konkretne danie na konkretny głód - steki z karkówki w keczupowej marynacie grillowane z kolorową papryką. Podpowiadamy, jak je zrobić, by były soczyste, smaczne i wyglądały apetycznie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soczysty schab parzony - prosty przepis na domową wędlinę

Schab parzony jest  niesłychanie prosty do przygotowania, dietetyczny, bo zupełnie bez tłuszczu, a mimo to soczysty i pachnący. Zrobi go każdy - nawet ten, kto nie ma w domu piekarnika. Taki schab to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu - jest znacznie tańszy i zdrowszy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszna zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego: łatwy przepis na pychotę [GALERIA ZDJĘĆ]

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja. Przygotowanie jest łatwe, resztę zrobi za Was piekarnik. Obłędnie smaczna zapiekanka z tanich składników warta jest Waszej uwagi!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słowiański gjuwecz mleczny - znakomity gulasz z jogurtem

Słowiański gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Przygotowuje się go z mięsa wieprzowego, jagnięcego lub baraniny oraz sezonowych warzyw - pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki. Ta aromatyczna potrawa może być duszona lub zapiekana i ma dużo więcej odmian niż nasz gulasz wołowy. Papryka stanowi częsty składnik gjuweczu, ale nie jest obowiązkowa. Popularny gjuwecz mleczny w ogóle jej nie zawiera. Nazwa tej potrawy jest zresztą trochę myląca, bo do jej przygotowania używa się jogurtu, a nie mleka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 62