Wieprzowina

Wieprzowina ma silną pozycję w kuchni polskiej. W końcu to z niej powstają klasyczne kotlety schabowe. Dużym atutem mięsa wieprzowego jest też jego stosunkowo niska cena, zwłaszcza w porównaniu do wołowiny. Przyrządza się je z kolei łatwiej. Wieprzowina jest lubiana i przez doświadczonych kucharzy, i osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Wieprzowina

Wielkanocny barszcz chrzanowy: sycąca zupa wzmacniająca odporność

Wielkanocny barszcz chrzanowy to staropolska zupa. Pyszna i sycąca, a do tego wzmacniająca odporność. Chrzan zawiera związki o działaniu bakterio i grzybobójczym. Ten pikantny barszcz to najlepszy starter wielkanocnego śniadania. Z białą kiełbasą i jajkami zyska uznanie wszystkich domowników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście to doskonały sposób na proste przygotowanie soczystych plastrów mięsa i  pysznej kapusty, będącej dodatkiem do niego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką

Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką to pełnowartościowy posiłek. Sycący, zdrowy i smaczny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

Gyros wieprzowy zjednał sobie nasze apetyty. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje zapiekane z makaronem i warzywami. To łatwe w przygotowaniu danie jest pyszne i sycące.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno

Rolada z mięsa mielonego to prosta, pyszna i efektowna potrawa, łatwa do przygotowania. Smakuje świetnie na ciepło, jako danie obiadowe - na przykład z sosem chrzanowym. Jeśli jednak nie zjecie jej na obiad, to po wystudzeniu macie doskonałą domową wędlinę do chleba.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żur na zakwasie żytnim i wędzonce

Żur to prawdziwa epopeja narodowa. Może być postny, zabielany (z dodatkiem śmietany), z jajkiem na twardo, na ogonie wieprzowym, na świńskich uszach, na wywarze z szynki, na białej kiełbasie, albo na wędzonce. Pod każdą postacią jest inny, a jednocześnie równie pyszny. Proponujemy formę przejściową żuru na bulionie wieprzowym z dodatkiem jajka i wędzonego boczku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Japońskie krokiety z ziemniaków i mielonego mięsa: przepis na

Chrupiące na zewnątrz, puszyste i trochę słodkie w środku. Korokke (コ ロ ッ ケ,  krokiet z ziemniaków i mielonego mięsa) to jedna z bardzo popularnych japońskich potraw kuchni domowej. Najlepiej smakują z pikantnym majonezem i świeżymi warzywami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowe kotlety wieprzowe z piekarnika

Pyszne, rozpływające eis w ustach, soczyste kotlety wieprzowe w miodowo-rozmarynowym sosie smakują obłędnie. najlepiej podać je z ziemniakami z wody i mieszanką świeżych sałat lub bukietem gotowanych warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki schabowe w sosie serowym

Roladki schabowe w sosie serowym to proste danie do przygotowania w niedługim czasie. Krótka lista składników, nieskomplikowany sposób przygotowania i znakomity efekt - oto zalety naszego przepisu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schabowe panierowane w płatkach owsianych - super chrupkie i pyszne

Ten schabowy różni się od tradycyjnego jedynie panierką, jednak zmiana choć niewielka, jest naprawdę istotna. Panierka z płatków osianych jest zdecydowanie zdrowsza niż ta z tartej bułki, a poza tym jest cudownie chrupiąca.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 54