Wieprzowina

Wieprzowina ma silną pozycję w kuchni polskiej. W końcu to z niej powstają klasyczne kotlety schabowe. Dużym atutem mięsa wieprzowego jest też jego stosunkowo niska cena, zwłaszcza w porównaniu do wołowiny. Przyrządza się je z kolei łatwiej. Wieprzowina jest lubiana i przez doświadczonych kucharzy, i osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Wieprzowina

Domowa kiełbasa z piekarnika: pyszna wieprzowo-drobiowa wędlina dla całej rodziny

Domowa kiełbasa z mięsa wieprzowego i drobiowego to pyszna wędlina dla całej rodziny. Przygotowanie takiej kiełbasy w piekarniku jest szalenie łatwe. Masę kiełbasianą można dowolnie przyprawiać. Jeśli lubicie majeranek lub ostrzejsze przyprawy, śmiało eksperymentujcie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika

Gulasz pod kapuścianą szubą zawiera wszystkie nasze ulubione smaki. Jest mięciutkie mięso, rozpływająca się w ustach kapusta. Idealne danie na obiad lub kolację. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo

Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych. Jeśli jednak użyjesz wędzonej papryki lub dodasz kawałek wędzonego boczku, otrzymasz ten sam aromat i smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Aksamitny słodki sos z dojrzałych, pełnych aromatycznego sosu brzoskwiń cudnie zgrywa się delikatną wieprzową polędwicą. Smaki wzajemnie się przenikają i uzupełniają, zupełnie jak para kochanków podczas namiętnej nocy. Idealne danie na walentynkową kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Zupa z czarnej fasoli ugotowana na wywarze z wędzonej szynki i coca-coli to świetny pomysł Nigelli Lawson. Wędzoną szynkę gotują w coca-coli mieszkańcy amerykańskiej Atlanty. Szkoda jednak wylewać do zlewu pyszny słodki wywar o smaku wędzonki. Można go wzorem Nigelli wykorzystać na pożywną zupę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!

Przepis na ten przepyszny schab z czerwoną kapustą i tokajem na pewno ma węgierski rodowód. Tak przyrządzony schab rozpływa się w ustach i kusi winnym aromatem, a kapusta stanowi doskonałe uzupełnienie jego  wyśmienitego smaku.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Duszona wieprzowina w sosie idealnie pasuje do kaszy gryczanej. Jak ją przyrządzić? To proste. A sprytny trik pozwoli wam wydobyć więcej smaku z zaledwie 4 składników: wieprzowiny, marchwi, cebuli i czosnku. Pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym - smak i aromat w jednym!

Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Mięso  uduszone w śmietankow-paprykowym sosie po prostu rozpływa się w ustach, ale dzięki paprykowemu dodatkowi ma ciekawy smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem: sprytne danie jednogarnkowe

Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem to pełnowartościowy posiłek. W jednym garnku mamy rozpływające się w ustach mięso oraz porcję węglowodanów. Wyrazisty kwaskowaty sos zyska wasze uznanie. To sprytne danie jednogarnkowe robi się praktycznie samo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą to łatwe danie jednogarnkowe. Wieprzowy gulasz wzbogacony o zdrowe i pełnowartościowe warzywa nie tylko rozgrzewa, ale syci na długo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 50