Szatkuję młodą kapustę i skrapiam ją lekkim sosem. Ta wiosenna surówka jest łatwa i szybka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić dobrą surówkę ze świeżej kapusty? Wystarczy wybrać ten przepis, dzięki któremu w mig można przygotować chrupiący dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty jest pełna smaku, a jej idealnym uzupełnieniem jest lekki sos. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na wyborną surówkę, w której główną rolę zagrała młoda kapusta.
Co dodać do surówki z młodej kapusty, żeby była smaczna?
Surówki z młodej kapusty są pyszne i przyjemnie chrupie w czasie jedzenia. W tym przepisie oprócz młodej kapusty, która gra główną rolę, wykorzystuje się także inne warzywa. Na liście znalazła się więc rzodkiewka i ogórki gruntowe. Smak surówki podkręca koperek. Składniki idealnie scala wyborny sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem musztardy, miodu i oliwy z oliwek oraz dwóch przypraw, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Surówka z młodej kapusty z tym sosem smakuje naprawdę wyśmienicie.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?
Przepis na smaczną domową surówkę z młodej kapusty, której smak podkręca lekki sos jogurtowy, nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Nie trzeba czekać, aż składniki się przegryzą. Surówka jest gotowa do jedzenia zaraz po przyrządzeniu.
Jak więc zrobić pełną smaku surówkę z młodej kapusty z sosem? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.
- 1. krok – poszatkowanie młodej kapusty i pokrojenie pozostałych warzyw
- 2. krok – wymieszanie warzyw
- 3. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 4. krok – połączenie surówki z młodej kapusty z sosem
Do czego podawać surówkę z młodej kapusty z sosem?
Surówka przyrządzona z młodej kapusty z dodatkiem pysznego sosu jest nie tylko prosta i szybka, ale i uniwersalna. To najlepszy dodatek do wiosennego obiadu. Idealnie pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych jak kotlety, steki czy pieczony kurczak. Można podawać ją do zapiekanek makaronowych i ryżowych. Świetnie komponuje się ze smażonymi i pieczonymi rybami. Surówkę z młodej kapusty można też zrobić na imprezę z grillem w roli głównej. Sprawdzi się też jako dodatek do dań wegetariańskich.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 4 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek posiekanego koperku
sos:- 200 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młodą kapustę poszatkować. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w kostkę.
- Warzywa przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić.
- Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z musztardą, oliwą z oliwek i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
- Do warzyw wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu i potraw z grilla.