Młoda kapustę najczęściej jadamy w jarzynkach, ale nie zapominajmy o surówkach. Młoda kapusta, a zwłaszcza jej wewnętrzne listki, jest słodka i delikatna, jednocześnie chrupka i jędrna. Idealnie sprawdza się jako baza do świeżych surówek. Ma też na tyle neutralny smak, że można ją połączyć z większością warzyw, a także z owocami i ziołami.
Co dodać do kapusty?
Młoda kapusta z marchewką, jabłkiem czy koperkiem to klasyka, która smakuje niemal każdemu, ale warto tez spróbować nowych połączeń. Ale ja lubię również nieco mniej oczywiste połączenia - proponuję więc do kapusty dodać jadalne chwasty - pasuje do niej mniszek lekarski, młoda pokrzywa, bluszczyk kurdybanek. Do kapusty pasują także kwaskowe owoce - na przykład rabarbar, kiwi czy karambola. Jeśli wolicie słodkie, warzywne dodatki połączcie ją z kukurydzą lub burakami. Każda wersja może stać się ulubioną.