11 pomysłów na surówki z młodej kapusty - tanie, świeże i pyszne

2022-05-16 11:20 Anna Szubińska
Surówki z młodej kapusty
Autor: Shutteratock

Młoda kapusta jest łagodna w smaku, soczysta i chrupka, dzięki czemu sprawdza się w wielu surówkowych kombinacjach. Polecamy kilka sprawdzonych połączeń, zarówno tych tradycyjnych z marchewką, ogórkiem czy koperkiem, jak i tych nieco bardziej wyszukanych - z rabarbarem, ziarnami słonecznika czy jadalnymi chwastami. Każda wersja jest pyszna, a także zdrowa i lekka.

Młoda kapustę najczęściej jadamy w jarzynkach, ale nie zapominajmy o surówkach. Młoda kapusta, a zwłaszcza jej wewnętrzne listki, jest słodka i delikatna, jednocześnie chrupka i jędrna. Idealnie sprawdza się jako baza do świeżych surówek. Ma też na tyle neutralny smak, że można ją połączyć z większością warzyw, a także z owocami i ziołami. 

Co dodać do kapusty?

Młoda kapusta z marchewką, jabłkiem czy koperkiem to klasyka, która smakuje niemal każdemu, ale warto tez spróbować nowych połączeń. Ale ja lubię również nieco mniej oczywiste połączenia - proponuję więc do kapusty dodać jadalne chwasty - pasuje do niej mniszek lekarski, młoda pokrzywa, bluszczyk kurdybanek. Do kapusty pasują także kwaskowe owoce - na przykład rabarbar, kiwi czy karambola. Jeśli wolicie słodkie, warzywne dodatki połączcie ją z kukurydzą lub burakami. Każda wersja może stać się ulubioną.

Galeria: 11 przepisów na surówki z młodej kapusty

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE