Kapusta - dlaczego warto ją jeść? Zalety kapusty

2020-04-23 13:27

Kapusta to  jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. I słusznie, bo kapusta jest łatwo dostępna i bardzo zdrowa! To niedrogie warzywo to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Znajdziemy je w kapuście świeżej, a w kiszonej - jeszcze więcej.

Kapusta - dlaczego warto ją jeść? Zalety kapusty
Autor: thinkstockphotos.com Kapusta to źródło witaminy C, mikroelementów takich jak potas, wapń i żelazo, a także potrzebnego nam błonnika.

Spis treści

  1. Zalety kapusty
  2. Jak  przyrządzać kapustę,by zachować jej właściwości

Zalety kapusty

kapusta zawiera dużo witaminy C - 25 dag świeżej kapusty zawiera dzienną dawkę witaminy C w formie ławo przyswajalnej,

w zewnętrznych liściach kapusty znajdują się niewielkie ilości witamin z grupy B i witamina A,

kapusta zawiera składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas,

obecny w liściach błonnik ułatwia prawidłowe trawienie,

kapusta jest niskokaloryczna, a dzięki  zawartemu w liściach błonnikowi wywołuje uczucie sytości.

Jak  przyrządzać kapustę,by zachować jej właściwości

Przygotowując potrawy z kapusty zadbaj o zachowanie jej wartości odżywczych, a szczególnie witaminy C, która łatwo ulega utlenianiu.

Nie wyrzucaj głąba, bo jest bogaty w witaminę C i składniki mineralne. Głąb utrzyj na tarce i dodaj do surówki.

Soląc wcześniej poszatkowaną kapustę i odciskając sok pozbawiasz surówkę witaminy C.

Pokrojoną kapustę jak najszybciej skrop olejem, najlepiej lnianym.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE