Kapusta - dlaczego warto ją jeść? Zalety kapusty
Kapusta to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. I słusznie, bo kapusta jest łatwo dostępna i bardzo zdrowa! To niedrogie warzywo to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Znajdziemy je w kapuście świeżej, a w kiszonej - jeszcze więcej.
Spis treści
Zalety kapusty
kapusta zawiera dużo witaminy C - 25 dag świeżej kapusty zawiera dzienną dawkę witaminy C w formie ławo przyswajalnej,
w zewnętrznych liściach kapusty znajdują się niewielkie ilości witamin z grupy B i witamina A,
kapusta zawiera składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas,
obecny w liściach błonnik ułatwia prawidłowe trawienie,
kapusta jest niskokaloryczna, a dzięki zawartemu w liściach błonnikowi wywołuje uczucie sytości.
Jak przyrządzać kapustę,by zachować jej właściwości
Przygotowując potrawy z kapusty zadbaj o zachowanie jej wartości odżywczych, a szczególnie witaminy C, która łatwo ulega utlenianiu.
Nie wyrzucaj głąba, bo jest bogaty w witaminę C i składniki mineralne. Głąb utrzyj na tarce i dodaj do surówki.
Soląc wcześniej poszatkowaną kapustę i odciskając sok pozbawiasz surówkę witaminy C.
Pokrojoną kapustę jak najszybciej skrop olejem, najlepiej lnianym.