Jak zamrozić masło, aby zaoszczędzić pieniądze i mieć je zawsze pod ręką?
Masło w kuchni jest niezbędne. Do kanapek, ziemniaków, wypieków. Na szczęście dla nas masło można mrozić. Dlatego w dniach promocji masła, śmiało kupuj więcej, aby zawsze mieć pod ręką kostkę maślanego tłuszczu. Przeczytaj wszystko, co musisz wiedzieć o zamrażaniu i rozmrażaniu masła, a także wskazówki i przepisy, jak go używać.
Spis treści
- Jak długo można zamrażać masło?
- Jak najlepiej opakować masło do zamrożenia?
- Jaki jest najlepszy sposób na rozmrożenie masła zamrożonego?
- Czy można rozmrażać masło w mikrofalówce?
- Jak szybko wykorzystać zamrożone masło?
Jak długo można zamrażać masło?
Masło można zamrażać na sześć do dziewięciu miesięcy. Natomiast masło solone jeszcze dłużej niż niesolone. Nawet do 24 miesięcy. Masło zamrożone przez dłuższy czas nadal nadaje się do spożycia, ale możesz zauważyć oznaki utlenienia powstałe w zamrażarce. Masło źle opakowane może wchłaniać smaki i zapachy z zamrażarki. Zawsze mrozimy świeże masło. Nigdy nie mrozimy masła przeterminowego. Dlatego kupując masło do zamrażania, sprawdź datę przydatności do spożycia na opakowaniu.
Jak najlepiej opakować masło do zamrożenia?
Jeśli to możliwe, przechowuj masło w oryginalnym opakowaniu, aby znać datę przydatności do spożycia, a następnie umieść je w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Uchroni to masło przed wchłanianiem smaków i zapachów z wnętrza zmarażarki. Ewentualnie zawiń kostki masła w folię spożywczą jeszcze przed umieszczeniem w zamkniętej torebce i włożeniem do zamrażarki. Jeśli nie używasz masła na co dzień, to możesz pokroić kostki masła na mniejsze kawałki, zawinąć je pojedynczo, a następnie umieścić w zamykanej torebce w zamrażarce. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych zamrażanych produktów, pamiętaj o oznaczeniu daty mrożenia na torebce, aby móc je łatwo zidentyfikować i wykorzystać w odpowiednim czasie.
Jaki jest najlepszy sposób na rozmrożenie masła zamrożonego?
Mrożone masło można powoli rozmrażać w lodówce przez sześć do siedmiu godzin lub pozostawiając je na całą noc. Jeśli rozmrożone masło jest nadal trochę sztywne, wypróbuj sposób cukierników, którzy zmiękczają masło, uderzając je wałkiem do ciasta. Kiedy się spieszysz, zetrzyj mrożone masło na tarce o dużych otworach. Tarte mrożone masło jest idealne do robienia kruchego ciasta, ponieważ jest super zimne i w małych kawałkach, które szybko i łatwo mieszają się z mąką. W rzeczywistości to najlepsza metoda, więc za każdym razem, gdy chcesz upiec ciasto, możesz zamrozić i zetrzeć masło.
W przypadku innych zastosowań, np. gdy chcesz zmiksować masło z cukrem, pozostaw starte masło w temperaturze pokojowej, a będzie gotowe do użycia w mgnieniu oka.
Czy można rozmrażać masło w mikrofalówce?
Jeśli potrzebujesz miękkiego masła lub masła o temperaturze pokojowej, unikaj kuchenki mikrofalowej. Mikrofala nierównomiernie rozmraża masło. Topi jego środek, podczas gdy brzegi pozostają sztywne. Podgrzewane w mikrofalówce masło rozpryskuje się i brudzi wnętrze urządzenia. Jeśli jednak będziesz ostrożna, możesz użyć kuchenki mikrofalowej do stopienia masła, niezależnie od tego, czy potrzebujesz go do zrobienia ciasta, dodania do puree ziemniaczanego, czy polania gotowanych warzyw. Niektóre mikrofale mają opcję „rozpuszczania masła”, ale można również użyć mniejszej mocy i podgrzewać masło w 10-sekundowych impulsach. Naczynie z masłem najlepiej jest przykryć spodeczkiem, żeby uniknąć pryskania na ścianki.
Jak szybko wykorzystać zamrożone masło?
Rozmrożone masło, jeśli było świeże w chwili zamrażania, możesz używać, tak jak kupione przed chwilą w sklepie. Po rozmrożeniu wcześniej zamrożonego masło należy zużyć go w ciągu 30 dni.