Chrupiąca surówka z ogórków kiszonych. Z tym sosem to prawdziwa petarda

surówka z ogórków kiszonych z sosem
Autor: Shutterstock Ekspresowa surówka z ogórków kiszonych jest gotowa w 5 minut.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówki z ogórków kiszonych mają same zalety. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Robi się je błyskawicznie z prostych i niedrogich składników. Właśnie taka jest tak smakowita surówka z ogórków kiszonych, którą podkręca sos musztardowo-miodowy. Przepis jest ekspresowy, dlatego można ją zrobić nawet ostatniej chwili. Poznajcie łatwy i mega szybki przepis na chrupiącą surówkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowo-miodowym.

Surówka z ogórków kiszonych z sosem musztardowo-miodowym – składniki

Aby zrobić pyszną domową surówkę z ogórków kiszonych, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są w sklepach przez cały rok, dlatego z tego sprawdzonego przepisu można korzystać na okrągło. Na liście składników znalazły się tylko dwa warzywa oraz cztery produkty potrzebne do przygotowania sosu. Część z nich zawsze jest w domu.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszną domową surówkę z ogórków kiszonych wzbogaconą lekkim sosem?

  • ogórki kiszone
  • szalotka
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • musztarda
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowo-miodowym?

Przepis na ten smaczny dodatek do obiadu jest banalnie prosty. Surówkę z powodzeniem mogą zrobić nawet najmłodsi, oczywiście pod okiem rodziców. Do pokrojenia ogórków kiszonych warto użyć mandoliny, dzięki czemu wszystkie plasterki będą tej samej grubości. Przygotowanie to tylko kilka banalnie łatwych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie sosu musztardowo-miodowego
  • 2. krok – pokrojenie ogórków kiszonych i szalotki
  • 3. krok – wymieszanie składników z sosem musztardowo-miodowym

Do czego podawać surówkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowo-miodowym?

Smaczna surówka z ogórków kiszonych, której smak podbija aromatyczny sos z dodatkiem musztardy i miodu, jest uniwersalna. To pyszne uzupełnienie obiadu. Pasuje do wielu różnych dań mięsnych i wegetariańskich. Surówka sprawia, że posiłek jest kompletny.

Pyszna surówka z ogórków kiszonych z dodatkiem domowego sosu musztardowo-miodowego wzbogaci niejeden obiad. Świetnie smakuje z klasycznymi daniami jak kotlety mielone czy schabowe. Pasuje do gulaszy i mięs duszonych. Sprawdzi się jako dodatek do domowego fast foodu. Podkręci smak kotletów roślinnych i warzywnych zapiekanek.

SKŁADNIKI

  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 szalotka

  • sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę z oliwek wymieszać z miodem i musztardą. Doprawić pieprzem i odstawić.
  • Ogórki kiszone pokroić w plasterki i przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby smaki się połączyły.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej