Jak zrobić dobre kotlety mielone? Tego nigdy nie rób, bo nie wyjdą!

2023-07-04 12:09

Kotlety mielone należą do tych tradycyjnych potraw, które z roku na rok zyskują coraz więcej fanów i to nie tylko w Polsce. Są pyszne, łatwe i szybkie. Świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Jednak zdarza się, że jeden mały błąd może spowodować, że mielone wyjdą po prostu niedobre. Jak więc zrobić kotlety mielone, aby były pyszne i soczyste?

jak zrobić kotlety mielone
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Kotlety mielone na obiad
  2. Niedobre kotlety mielone – najczęstsze błędy
  3. Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Kotlety mielone na obiad

To danie jest jednym z najczęściej przyrządzanych na obiad w polskich domach. Przepisy na kotlety mielone są łatwe, a ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Pysznie smakują z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, ale to tylko jeden z przykładów. Mielone doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Można je podać z ulubioną kaszą, ryżem, marchewką z groszkiem, młodą kapustą, mizerią czy surówką z kapusty kiszonej.

Najlepsze kolety mielone są z wierzchu chrupiące i rumiane. W środku są natomiast soczyste i miękkie. Nie zawsze jednak udaje się zrobić perfekcyjne mielone. Co jest więc nie tak? Gdzie popełniony zostaje błąd?

Niedobre kotlety mielone – najczęstsze błędy

Tajemnica zrobienia dobrych kotletów mielonych kryje się już na etapie listy składników. Według niektórych przepisów do masy mięsnej należy dodać bułkę tartą. Z kolei inne receptury wskazują na użycie namoczonej bułki w całości. Właśnie tu kryje się sekret. Wiele osób moczy kajzerkę w wodzie, co powoduje, że struktura mięsa zostaje zniszczone, a kotlety mogą rozpaść się na kawałki w czasie smażenia na patelni. Dodatkowo mielone mięso zaczyna wydzielać nieprzyjemny i nieapetyczny aromat. Bułkę do kotletów mielonych należy zawsze moczyć w mleku.

Co dodać do mielonego, żeby nie było twarde? Na to też jest sposób. Twarde kotlety mielone to efekt dodania jednocześnie namoczonej bułki w całości oraz bułki tartej. Należy wybrać jeden składnik – bułkę tartą lub bułkę w całości namoczoną w mleku.

Jednym ze składników kotletów mielonych jest cebula. Posiekaną cebulę należy wcześniej podsmażyć na oleju lub maśle, aby uwolniła cały swój aromat, którym następnie przejdzie mięso. W ten prosty sposób mielone będą smakowały jak u babci.

Kotlety mielone smaży się na oleju roślinnym, który powinien być mocno rozgrzany. Mielone równomiernie się usmażą i staną się chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste. Gorący olej nie spowoduje, że kotlety nasiąkną tłuszczem. Kolejnym błędem jest za mało rozgrzany olej. Kotlety będą suche i wciągną cały tłuszcz z patelni, jeżeli olej będzie zbyt zimny.

Smażenie kotletów mielonych wymaga jeszcze jednej ważnej wskazówki. Na patelni nie powinno smażyć się zbyt wielu kotletów w tym samym czasie. Temperatura na patelni spadnie, mięso nasiąknie tłuszczem, a kotlety nie usmażą się równomiernie.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Na liście składników potrzebnych do usmażenia pysznych mielonych jest nie tylko wspomniana wcześniej namoczona w mleku bułka, mięso i podsmażoną cebulę. Do masy trzeba dodać jajko i przyprawy. Jak zrobić dobre domowe kotlety mielone?

  • Do mielonego mięsa należy dodać podsmażoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę i wbić jajko. Następnie doprawia się solą i pieprzem i dokładnie miesza.
  • Zwilżonymi dłońmi formuje się kotlety i obtacza w bułce tartej.
  • Kotlety należy smażyć na patelni na bardzo mocno rozgrzanym oleju, aż będą lekko rumiane z jednej strony. Następnie przewraca się je na drugą stronę i smaży na większym ogniu około 2 minut, zmniejsza ogień o połowę i smaży około 10 minut.

 

Zobacz też galerię z innymi przepisami na dania z mięsa mielonego

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE