Zupa cebulowa 2.0. Kremowa, aromatyczna i idealna na chłodne dni

Zupa cebulowa 2.0. Kremowa, aromatyczna i idealna na chłodne dni
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa, która idealnie rozgrzeje nas od środka. To perfekcyjna alternatywa dla tradycyjnej zupy cebulowej. Ta zupa krem z cebuli z serkiem topionym sprawdzi się perfekcyjnie na każdą okazję. Potrzebować będziemy zaledwie kilku prostych składników, a jej smak zachwyci każdego.

Klasyczna francuska zupa cebulowa to jedno z tych dań, które sprawia, że w środku robi nam się ciepło. Jej smak i aromat zachwyca każdego. Tym razem proponujemy jednak pewną alternatywę. Przepyszna zupa krem z cebuli z serkiem topionym to idealny pomysł na danie, kiedy za oknem robi się zimniej.

Składniki do zupy krem z cebuli z serkiem topionym

Przygotowanie tej zupy nie powinno sprawić nikomu większych problemów. Wystarczy nam wyłącznie kilka prostych składników, które w większości znajdziemy już w swojej kuchni. Potrzebować będziemy:

  • różnokolorowe cebule
  • czosnek
  • masło
  • oliwę
  • bulion
  • serek topiony
  • ziemniak
  • białe wino
  • cukier
  • tymianek
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • sos sojowy
  • sól i pieprz

Z czym podawać zupę? Smakuje niesamowicie

Naszą zupkę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi, pestkami dyni, podsmażoną cebulkę czy odrobiną tartego sera. Będzie smakowała perfekcyjnie jednak również podana samodzielnie.

Ta zupka to wspaniały pomysł na chłodne wieczory. Smakuje niesamowicie, rozgrzewa i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Rozkoszuj się tym aromatycznym posiłkiem bez zbytniego narobienia się. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych cebul (najlepiej mieszanka: biała, żółta i czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g serka topionego w kostce
  • 1 ziemniak
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • odrobina słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Grzanki, pestki dyni lub podsmażona cebulka – do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • W garnku rozgrzewamy masło z oliwą.
  • Dodajemy cebulę, posiekany czosnek i cukier.
  • Smażymy około 20 minut, aż będą miękkie i złociste.
  • Dodajemy paprykę, liść laurowy i tymianek.
  • Zalewamy białym winem i odparowujemy alkohol.
  • Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  • Wlewamy bulion i sos sojowy.
  • Gotujemy około 15 minut.
  • Wyjmujemy liść laurowy i dodajemy serek topiony.
  • Dokładnie miksujemy całość na gładki krem.
  • Doprawiamy do smaku.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...