Zupa cebulowa 2.0. Kremowa, aromatyczna i idealna na chłodne dni
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa, która idealnie rozgrzeje nas od środka. To perfekcyjna alternatywa dla tradycyjnej zupy cebulowej. Ta zupa krem z cebuli z serkiem topionym sprawdzi się perfekcyjnie na każdą okazję. Potrzebować będziemy zaledwie kilku prostych składników, a jej smak zachwyci każdego.
Klasyczna francuska zupa cebulowa to jedno z tych dań, które sprawia, że w środku robi nam się ciepło. Jej smak i aromat zachwyca każdego. Tym razem proponujemy jednak pewną alternatywę. Przepyszna zupa krem z cebuli z serkiem topionym to idealny pomysł na danie, kiedy za oknem robi się zimniej.
Składniki do zupy krem z cebuli z serkiem topionym
Przygotowanie tej zupy nie powinno sprawić nikomu większych problemów. Wystarczy nam wyłącznie kilka prostych składników, które w większości znajdziemy już w swojej kuchni. Potrzebować będziemy:
- różnokolorowe cebule
- czosnek
- masło
- oliwę
- bulion
- serek topiony
- ziemniak
- białe wino
- cukier
- tymianek
- słodka papryka
- liść laurowy
- sos sojowy
- sól i pieprz
Z czym podawać zupę? Smakuje niesamowicie
Naszą zupkę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi, pestkami dyni, podsmażoną cebulkę czy odrobiną tartego sera. Będzie smakowała perfekcyjnie jednak również podana samodzielnie.
Ta zupka to wspaniały pomysł na chłodne wieczory. Smakuje niesamowicie, rozgrzewa i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Rozkoszuj się tym aromatycznym posiłkiem bez zbytniego narobienia się. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.
SKŁADNIKI
- 6 dużych cebul (najlepiej mieszanka: biała, żółta i czerwona)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g serka topionego w kostce
- 1 ziemniak
- 50 ml białego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz do smaku
- odrobina słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- Grzanki, pestki dyni lub podsmażona cebulka – do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- W garnku rozgrzewamy masło z oliwą.
- Dodajemy cebulę, posiekany czosnek i cukier.
- Smażymy około 20 minut, aż będą miękkie i złociste.
- Dodajemy paprykę, liść laurowy i tymianek.
- Zalewamy białym winem i odparowujemy alkohol.
- Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Wlewamy bulion i sos sojowy.
- Gotujemy około 15 minut.
- Wyjmujemy liść laurowy i dodajemy serek topiony.
- Dokładnie miksujemy całość na gładki krem.
- Doprawiamy do smaku.