Domowy serek topiony jest pyszny i bije sklepowe na głowę. Robię go według tego prostego przepisu
Serek topiony to pyszny dodatek do pieczywa, który można kupić w wielu sklepach. Małe trójkąciki skrywają nie tylko smak, ale i sporo składników, które budzą mieszane uczucia. Domowy serek topiony bije sklepowe na głowę. Smakuje o wiele lepiej, jest bogaty w białko i wapń i składa się z naturalnych produktów. Jak więc zrobić domowy serek topiony? Oto prosty przepis, który zachwyci pod każdym względem.
Spis treści
Czy można zrobić serek topiony w domu?
Serek topiony to pyszny dodatek do pieczywa. Sklepy oferują mnóstwo tego typu serków w postaci małych trójkątnych porcji z najróżniejszymi dodatkami. Jednak zamiast wydawać pieniądze na gotowy produkt, pyszny serek topiony można zrobić w domu. Wykorzystuje się do niego tylko cztery składniki, a jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Nie jest tak tłusty jak kupny, ma nieco inną konsystencję, ale zawiera o wiele więcej korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych i pozbawiony jest konserwantów. Domowy serek topiony to świetna alternatywa dla gotowych produktów ze sklepu.
Dlaczego warto zrobić domowy serek topiony?
Domowy serek topiony jest pyszny. Z łatwością można go zrobić w domu. Wystarczy podjąć się tego zadania raz, aby więcej nie sięgnąć po gotowe trójkąty ze sklepu. Jakie zalety ma domowy serek topiony?
- Naturalne składniki – do przygotowania domowego serka topionego potrzebne są tylko cztery produkty.
- Pyszny smak – ma świeży, naturalny i bogaty smak twarogu i masła. W domowej wersji serek można łatwo podkręcić, dodając ulubione przyprawy i zioła.
- Konsystencja – jest nieco mniej gładki niż sklepowy, zwłaszcza jeśli twaróg nie był bardzo drobno zmielony.
- Wartość odżywcza – jest bardziej wartościowy niż kupny, ponieważ nie zawiera sztucznych i chemicznych dodatków. Jest bogaty w białko i wapń.
- Cena – przygotowanie serka topionego w domu jest tańsze niż kupowanie go w sklepie.
- Przechowywanie – domowy serek topiony najlepiej przechowywać w miseczce lub pojemniku na żywność w lodówce do tygodnia. Okres przydatności do spożycia jest krótszy, ponieważ nie zawiera konserwantów.
Jak zrobić domowy serek topiony?
Przepis na serek topiony w domowym wydaniu nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie, ale zostało podzielone na dwa dni. Wykorzystuje się tylko cztery proste i niedrogie produkty, które są zawsze w sklepach. Dzięki temu pyszny domowy serek topiony można robić non stop.
Do domowego serka topionego najlepiej sprawdzi się twaróg pełnotłusty. Serek zyska bogatszy smak i lepszą konsystencję. Sprawdzi się twaróg z mleka krowiego lub koziego. Kluczowym składnikiem jest soda oczyszczona, która pozwala uzyskać kremową konsystencję.
Domowy serek topiony można wzbogacić świeżymi lub suszonymi ziołami, szynką, grzybami czy warzywami. Świetnie smakuje z pieczywem i można serwować go na śniadanie lub kolację. To również pomysł na ciekawą przekąskę, którą można podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Domowy serek topiony – przepis krok po kroku
Jak więc robi się serek topiony w domu? Wystarczy wybrać ten przepis, zrobić zakupy i już jutro mieć miseczkę pysznego domowego serka topionego.
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu
- 30 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Twaróg zmielić w maszynce lub rozgnieść za pomocą praski, tak aby nie było grudek. Przełożyć do miski.
2. Wsypać sól i dokładnie wymieszać.
3. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
4. W garnku roztopić masło i dodać twaróg. Smażyć, aż ser się roztopi, często mieszając.
5. Garnek zestawić z ognia i wsypać sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
6. Przełożyć do miseczki lub pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
7. Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie lub kolację.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne domowe pasty do pieczywa. Poniżej znajdziesz też quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o serach.
