Babka makowa z mleczną polewą - proste ciasto na każdą okazję
Babka makowa jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna, szczególnie jeśli udekorujemy ją mleczną polewą. To ciasto sprawdzi się jako deser na co dzień i od święta. Uda się też nawet kuchennemu laikowi.
Składniki:
Ciasto:
kostka masła
1 i pół szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka suchego maku
pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
Polewa:
kostka masła
szklanka cukru
3 łyżki wody
szklanka mleka w proszku
opcjonalnie 200 g lekko uprażonych orzechów
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem, mak, mleko i ubite białka.
Piec 30 minut w 200°C.
Przygotować polewę: zagotować masło z cukrem i wodą. Następnie dodać szklankę mleka w proszku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można wsypać rozdrobnione orzechy.
Dobrze wymieszać masę i ciepłą wylać na wystudzony placek.
Zobacz wideo i dowiedz się, czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego
Zobacz galerię z innymi przepisami na babki