Babka makowa z mleczną polewą - proste ciasto na każdą okazję

2023-02-17 12:12

Babka makowa jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna, szczególnie jeśli udekorujemy ją mleczną polewą. To ciasto sprawdzi się jako deser na co dzień i od święta. Uda się też nawet kuchennemu laikowi.

Babka makowa z mleczną polewą - proste ciasto na każdą okazję
Autor: Shutterstock Jeśli chcecie wzbogacić smak ciasta, możecie dodatkowo przełożyć je kwaskowym dżemem lub powidłami

Składniki:

Ciasto:

kostka masła

1 i pół szklanki cukru

5 jajek

1 szklanka suchego maku

pół szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

Polewa:

kostka masła

szklanka cukru

3 łyżki wody

szklanka mleka w proszku 

opcjonalnie 200 g lekko uprażonych orzechów

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem, mak, mleko i ubite białka.

Piec 30 minut w 200°C.

Przygotować polewę: zagotować masło z cukrem i wodą. Następnie dodać szklankę mleka w proszku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można wsypać rozdrobnione orzechy.

Dobrze wymieszać masę i ciepłą wylać na wystudzony placek.

Zobacz wideo i dowiedz się, czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Zobacz galerię z innymi przepisami na babki