Makowiec zawijany – sprawdzony przepis Magdy Gessler
Dieta wegetariańska
W te święta wypróbuj przepis Magdy Gessler na makowiec zawijany. To tradycyjne ciasto, pełne makowego nadzienia z bakaliami, jest niezastąpione na wigilijnym stole. Puszyste, wilgotne i obficie polukrowane – ulubieniec Polaków. Przepis słynnej restauratorki gwarantuje wyjątkowy smak i aromat. Poznaj sekret idealnego makowca!
Masa makowa - domowa czy gotowa?
Nasz przepis na makowiec zawiera też instrukcję przygotowania domowej masy makowej. Nie zawsze jednak mamy warunki czy możliwości zrobić to samodzielnie. Możemy wtedy skorzystać z gotowej masy makowej w puszce. Ja poddaję ją małemu liftingowi - dodaję do niej więcej bakalii, trochę miodu, a także zapach migdałowy lub rumowy - w niewielkiej ilości. To bardzo podkręca smak gotowej masy.
Jeśli jednak zdecydujecie się na przygotowanie masy makowej samodzielnie, uważajcie na gorzki mak. Gdyby zdarzyło się wam to kuchenne "nieszczęście" tu znajdziecie sposoby doświadczonych gospodyń na uratowanie maku: Co zrobić, gdy mak jest gorzki? Jak uratować gorzki mak? Sprawdzone sposoby
Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka 3,2%
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 180 g masła
- 4 żółtka
- laska wanilii
- 0,5 kg maku
- 10 jajek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 30 g skórki z pomarańczy
- 10 ml likieru (lub syropu) amaretto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pół szklanki mleka delikatnie podgrzej tak, aby było lekko ciepłe.
- W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na bok.
- W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii. Do oddzielnej miski przesiej mąkę.
- Roztop w rondelku 80 g masła. Ostudź.
- Do mąki dodaj drożdże namoczone w mleku i utarte żółtka z cukrem i wanilią oraz ostudzone, roztopione masło. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie do momentu aż będzie odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw.
- Sparz mak. Do rondelka wsyp mak i zalej go 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj całość na wolnym ogniu aż mak będzie można rozetrzeć w palcach. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
- Odcedź mak na gęstym sicie. Ostudzony mak zmiel w maszynce na sicie do maku.
- Z 10 żółtek zrób kogel mogel i dodaj do maku. Wymieszaj składniki.
- Dodaj 100 g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową.
- Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.
- Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon.
- Piecz makowiec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
- Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.