Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]
Dieta wegetariańska
W te święta wypróbuj przepis na makowiec według Magdy Gessler. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka 3,2%
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 180 g masła
- 4 żółtka
- laska wanilii
- 0,5 kg maku
- 10 jajek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 30 g skórki z pomarańczy
- 10 ml likieru (lub syropu) amaretto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pół szklanki mleka delikatnie podgrzej tak, aby było lekko ciepłe.
- W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na bok.
- W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii. Do oddzielnej miski przesiej mąkę.
- Roztop w rondelku 80 g masła. Ostudź.
- Do mąki dodaj drożdże namoczone w mleku i utarte żółtka z cukrem i wanilią oraz ostudzone, roztopione masło. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie do momentu aż będzie odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw.
- Sparz mak. Do rondelka wsyp mak i zalej go 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj całość na wolnym ogniu aż mak będzie można rozetrzeć w palcach. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
- Odcedź mak na gęstym sicie. Ostudzony mak zmiel w maszynce na sicie do maku.
- Z 10 żółtek zrób kogel mogel i dodaj do maku. Wymieszaj składniki.
- Dodaj 100 g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową.
- Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.
- Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon.
- Piecz makowiec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
- Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Masa makowa - domowa czy gotowa?
Nasz przepis na makowiec zawiera też instrukcję przygotowania domowej masy makowej. Nie zawsze jednak mamy warunki czy możliwości zrobić to samodzielnie. Możemy wtedy skorzystać z gotowej masy makowej w puszce. Ja poddaję ją małemu liftingowi - dodaję do niej więcej bakalii, trochę miodu, a także zapach migdałowy lub rumowy - w niewielkiej ilości. To bardzo podkręca smak gotowej masy.
Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie