Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

2019-12-23
Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]
Autor: Shutterstock Makowiec zawijany - przepis na wigilię
średni
120 min
4

Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.

Czytaj także: Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Zobacz też inne rewelacyjne przepisy na makowce!

Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec

Składniki

250 g mąki pszennej

2,5 szklanki mleka 3,2%

20 g drożdży

50 g cukru

180 g masła

4 żółtka

Laska wanilii

0,5 kg maku

10 jajek

50 g orzechów włoskich

50 g rodzynek

30 g skórki z pomarańczy

10 ml amaretto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pół szklanki mleka delikatnie podgrzej tak, aby było lekko ciepłe.

W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na bok.

W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii. Do oddzielnej miski przesiej mąkę.

Roztop w rondelku 80 g masła. Ostudź.

Do mąki dodaj drożdże namoczone w mleku i utarte żółtka z cukrem i wanilią oraz ostudzone, roztopione masło. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie do momentu aż będzie odchodzić od ręki.

Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw.

Sparz mak. Do rondelka wsyp mak i zalej go 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj całość na wolnym ogniu aż mak będzie można rozetrzeć w palcach. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Odcedź mak na gęstym sicie. Ostudzony mak zmiel w maszynce na sicie do maku.

Z 10  żółtek zrób kogiel mogiel i dodaj do maku. Wymieszaj składniki.

Dodaj 100g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową.

Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.

Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon.

Piecz makowiec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.

Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Beszamel - Jak zrobić makowiec