Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Autor Zdjęcia: KiM

Jak przygotować mak do ciast i dań?

Jak przygotować mak do potraw wigilijnych, aby był smaczny? Mówimy, krok po kroku, jak namaczać, odsączać i gotować mak, a także jakie dodatki poprawią jego smak.

Co jeszcze warto wiedzieć o maku? Sprawdź!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Mak trzeba namoczyć

Wiadomo, że mak należy przed zmieleniem porządnie wymoczyć i jest to punkt w harmonogramie kuchennych prac, którego pominąć nie można, ani też skrócić. Dlatego najlepiej jest nastawić mak do namoczenia na noc, a dalsze czynności wykonywać na drugi dzień - długie moczenie powoduje, że czas gotowania maku jest krótszy. Po namoczeniu i starannym odsączaniu - mielimy mak 3 razy.

Co zrobić, aby uzyskać najlepszy do konkretnych dań smak maku?

Samo moczenie w wodzie nie wystarczy. Co zrobić, aby mak był smaczny?

  • Mak do słodkich dań - po wypłukaniu go zimną wodą i osączeniu (co najmniej przez godzinę) dobrze jest przełożyć mak do aluminiowego garnka i zalanie go na 15 minut ciepłym, słodkim mlekiem (zachowaj proporcje: dwie szklanki mleka na szklankę maku). Następnie gotujemy go na małym ogniu przez 25 minut.

  • Jeśli mimo odsączenia wody mak nadal jest za bardzo wilgotny - musisz coś z tym zrobić, bo inaczej ciasta ani torty nie będą udane. Dobrym, sprawdzonym sposobem jest, po kilkakrotnym zmieleniu takiego maku, dodanie do niego kaszy manny lub tartej bułki, które go zagęszczą.

  • Dobrym dodatkiem do maku jest miód pszczeli (może być sztuczny). Do tortu daje się 1 łyżkę miodu na 2 szklanki maku, do typowych wigilijnych dań np. kluski, kutie, łazanki z makiem - miodem możemy zastąpić cukier.

  • Robisz strucle drożdżowe z makiem? Pamiętaj, by trochę rozczynu dodać do masy makowej. Wtedy masa makowa troszeczkę urośnie i nie oddzieli się od ciasta.

Ocena: 2,8