Niezwykły świąteczny sernik z makiem. Kremowy, pachnący i absolutnie obłędny

2025-12-04 11:08

Sernik czy makowiec? A co jeśli powiem Ci, że wcale nie musisz wybierać pomiędzy tymi dwoma świątecznymi hitami? Wypróbuj przepis na aromatyczny, kremowy i idealny na Boże Narodzenie sernik makowy z czekoladową polewą. To danie, które zachwyca - nie tylko od święta.

Niezwykły świąteczny sernik z makiem. Kremowy, pachnący i absolutnie obłędny

i

Autor: Vladislav Noseek/ Shutterstock
łatwy
25 min
12

Dieta wegetariańska

Dwa ciasta w jednym. Czego można chcieć więcej?

Sernik i makowiec to bez wątpienia dwa ciasta, które cieszą się ogromną popularnością w okresie Bożego Narodzenia. Nie każdy jednak ma ochotę, czas czy po prostu nie widzi sensu w przygotowywaniu dwóch różnych ciast, kiedy już tyle dań będzie gotowych na naszym stole.

Na szczęście jest na to prosty sposób! Wystarczy przygotować 2-w-1! Ten przepyszny sernik makowy z czekoladową polewą to nie tylko wspaniały deser, ale również idealna "dekoracja" dla wigilijnego stołu. Prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie.

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Prosty i sprawdzony sposób

Warto jednak pamiętać o kilku najważniejszych punktach. Nie powinniśmy miksować naszej masy zbyt długo. Jeśli zbytnio się napowietrzy, nasz sernik może później opaść - czego chyba nikt nie chce. Możemy również sięgnąć po już gotową masę makową. Wówczas możemy użyć 350 g, ale powinniśmy zmniejszyć ilość dodanego cukru i co najmniej 50 g.

Nasz sernik po upieczeniu powinien być ścięty na brzegach, ale wciąż lekko "galaretowaty" w środku. Nie ma się co przejmować. Nasze ciasto stężeje do końca w lodówce. Nie czekaj wiec. Przygotuj na te święta ten przepyszny deser.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
  • Masa serowo–makowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g masy makowej niesłodzonej
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • skórka z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 50 g rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Polewa czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki mielimy na piasek.
  • Mieszamy z roztopionym masłem.
  • Przekładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • Dociskamy dokładnie do dna.
  • Wstawiamy do lodówki.
  • W misce miksujemy twaróg z cukrem i wanilią.
  • Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
  • Dodajemy śmietankę, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytryny i masę makową.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Przelewamy masę na spód.
  • Pieczemy około 75 minut w 160 stopniach.
  • Po tym czasie zostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
  • Studzimy w temperaturze pokojowej, a później na całą noc wkładamy do lodówki.
  • W garnku podgrzewamy śmietankę.
  • Dodajemy połamaną czekoladę i masło.
  • Mieszamy do uzyskania gładkiej polewamy.
  • Studzimy i przelewamy na sernik.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...