Niezwykły świąteczny sernik z makiem. Kremowy, pachnący i absolutnie obłędny
Sernik czy makowiec? A co jeśli powiem Ci, że wcale nie musisz wybierać pomiędzy tymi dwoma świątecznymi hitami? Wypróbuj przepis na aromatyczny, kremowy i idealny na Boże Narodzenie sernik makowy z czekoladową polewą. To danie, które zachwyca - nie tylko od święta.
i
Dieta wegetariańska
Dwa ciasta w jednym. Czego można chcieć więcej?
Sernik i makowiec to bez wątpienia dwa ciasta, które cieszą się ogromną popularnością w okresie Bożego Narodzenia. Nie każdy jednak ma ochotę, czas czy po prostu nie widzi sensu w przygotowywaniu dwóch różnych ciast, kiedy już tyle dań będzie gotowych na naszym stole.
Na szczęście jest na to prosty sposób! Wystarczy przygotować 2-w-1! Ten przepyszny sernik makowy z czekoladową polewą to nie tylko wspaniały deser, ale również idealna "dekoracja" dla wigilijnego stołu. Prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Prosty i sprawdzony sposób
Warto jednak pamiętać o kilku najważniejszych punktach. Nie powinniśmy miksować naszej masy zbyt długo. Jeśli zbytnio się napowietrzy, nasz sernik może później opaść - czego chyba nikt nie chce. Możemy również sięgnąć po już gotową masę makową. Wówczas możemy użyć 350 g, ale powinniśmy zmniejszyć ilość dodanego cukru i co najmniej 50 g.
Nasz sernik po upieczeniu powinien być ścięty na brzegach, ale wciąż lekko "galaretowaty" w środku. Nie ma się co przejmować. Nasze ciasto stężeje do końca w lodówce. Nie czekaj wiec. Przygotuj na te święta ten przepyszny deser.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników
- 80 g roztopionego masła
- Masa serowo–makowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g masy makowej niesłodzonej
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml śmietanki 30%
- skórka z 1 cytryny
- opcjonalnie: 50 g rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 60 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki mielimy na piasek.
- Mieszamy z roztopionym masłem.
- Przekładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Dociskamy dokładnie do dna.
- Wstawiamy do lodówki.
- W misce miksujemy twaróg z cukrem i wanilią.
- Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
- Dodajemy śmietankę, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytryny i masę makową.
- Delikatnie mieszamy.
- Przelewamy masę na spód.
- Pieczemy około 75 minut w 160 stopniach.
- Po tym czasie zostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
- Studzimy w temperaturze pokojowej, a później na całą noc wkładamy do lodówki.
- W garnku podgrzewamy śmietankę.
- Dodajemy połamaną czekoladę i masło.
- Mieszamy do uzyskania gładkiej polewamy.
- Studzimy i przelewamy na sernik.