Tort makowy z pomarańczami jak u Magdy Gessler – w cukierni kosztuje fortunę, w domu zrobisz go za grosze!

Dieta wegetariańska
Tort makowy z pomarańczami w cukierni Magdy Gessler to luksus, na który trzeba wysupłać nawet 500 zł – kwotę, która może zwalić z nóg. Ale po co wydawać fortunę, skoro ten zachwycający, aromatyczny wypiek możesz przygotować w swojej kuchni za ułamek ceny? Poznaj sprawdzony przepis na tort makowy z pomarańczami, który smakiem dorównuje temu od Magdy Gessler, a może nawet go przebija.
Jak zrobić tort makowy z pomarańczami?
Wbrew pozorom przygotowanie tego obłędnego tortu w domu nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Najpierw należy upiec dwa biszkopty makowe. Można to zrobić jednocześnie, piekąc ciasto w dwóch tortownicach o średnicy 24 cm. Kiedy biszkopty stygną, przyrządza się pomarańcze z galaretką. Następnie trzeba zrobić krem ze śmietanki i serka mascarpone. Na blaty wykłada się część kremu. Potem układa się warstwę z pomarańczy i kolejnej porcji kremu. Przykrywa się je drugim biszkoptowym blatem i smaruje pozostałym kremem. Tak przygotowany tort wstawia się do lodówki.
Przepis na tort makowy z pomarańczami
- Przepis na tort makowy z pomarańczami nie jest trudny. To prosty tort, który w trakcie przygotowania nie sprawi żadnych problemów.
- Lista składników nie jest tak bardzo długa, a wszystkie są w sklepach przez cały rok.
- Biszkopty makowe można skropić likierem pomarańczowym lub amaretto.
- Aby skrócić czas przygotowania tortu makowego, pomarańcze w galaretce można zastąpić dżemem pomarańczowym z dodatkiem skórki.
- Do udekorowania tortu można użyć polewy czekoladowej, maku, kolorowych posypek, bardzo drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich, skórki pomarańczowej czy ozdób z marcepanu.
Kiedy podawać tort makowy z pomarańczami?
Uroczysty tort z makiem i pomarańczami oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem. Jest uniwersalny i można go serwować na każdą okazję. Będzie świetnie smakował na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia. To pomysł na tort urodzinowy. Sprawdzi się na różne rodzinne uroczystości jak rocznice ślubu czy jubileusze.
SKŁADNIKI
- biszkopty makowe:
- 850 g gotowej masy makowej
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pomarańcze:
- 3 pomarańcze
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- krem:
- 500 ml zimnej śmietanki 36%
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Żółtka ubić na puch. Białka ubić na sztywną pianę.
- Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Zmiksować z ubitymi żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
- Masę podzielić na dwie równe części i przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 24 cm.
- Obie formy wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Pomarańcze obrać ze skóry i białych części. Wykroić miąższ i usunąć błonki, robiąc to nad miską i zbierając sok pomarańczowy. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki.
- Owoce razem z sokiem przełożyć do rondelka. Gotować kilka minut, często mieszając, aż większość soku odparuje. Rondelek zestawić z ognia, wsypać galaretkę pomarańczową i wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone. Wsypać cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Pod koniec miksowania wsypać śmietan-fixy.
- Biszkopt makowy położyć na dużym talerzu lub paterze. Na wierzch wyłożyć 1/3 kremu i pomarańcze. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu i wyrównać. Ułożyć drugi biszkopt makowy i wyłożyć pozostały krem. Wyrównać i wstawić do lodówki.
- Tort udekorować według uznania i wstawić do lodówki.