Tort makowy uroczysty z pomarańczami, na który u Magdy Gessler trzeba wydać fortunę. Mamy przepis!
Dieta wegetariańska
Magda Gessler proponuje tort makowy z pomarańczami, którego cena może przyprawić o ból głowy i palpitacje serca. Za jedną sztukę trzeba zapłacić ok. 500 zł, co skutecznie odstrasza od zakupu. Jednak ten obłędny świąteczny wypiek można bez problemu zrobić samodzielnie. Oto sprawdzony przepis na tort makowy z pomarańczami, jak u Magdy Gessler.
Jak zrobić tort makowy z pomarańczami?
Wbrew pozorom przygotowanie tego obłędnego tortu w domu nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Najpierw należy upiec dwa biszkopty makowe. Można to zrobić jednocześnie, piekąc ciasto w dwóch tortownicach o średnicy 24 cm. Kiedy biszkopty stygną, przyrządza się pomarańcze z galaretką. Następnie trzeba zrobić krem ze śmietanki i serka mascarpone. Na blaty wykłada się część kremu. Potem układa się warstwę z pomarańczy i kolejnej porcji kremu. Przykrywa się je drugim biszkoptowym blatem i smaruje pozostałym kremem. Tak przygotowany tort wstawia się do lodówki.
Przepis na tort makowy z pomarańczami
- Przepis na tort makowy z pomarańczami nie jest trudny. To prosty tort, który w trakcie przygotowania nie sprawi żadnych problemów.
- Lista składników nie jest tak bardzo długa, a wszystkie są w sklepach przez cały rok.
- Biszkopty makowe można skropić likierem pomarańczowym lub amaretto.
- Aby skrócić czas przygotowania tortu makowego, pomarańcze w galaretce można zastąpić dżemem pomarańczowym z dodatkiem skórki.
- Do udekorowania tortu można użyć polewy czekoladowej, maku, kolorowych posypek, bardzo drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich, skórki pomarańczowej czy ozdób z marcepanu.
Kiedy podawać tort makowy z pomarańczami?
Uroczysty tort z makiem i pomarańczami oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem. Jest uniwersalny i można go serwować na każdą okazję. Będzie świetnie smakował na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia. To pomysł na tort urodzinowy. Sprawdzi się na różne rodzinne uroczystości jak rocznice ślubu czy jubileusze.
SKŁADNIKI
- biszkopty makowe:
- 850 g gotowej masy makowej
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pomarańcze:
- 3 pomarańcze
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- krem:
- 500 ml zimnej śmietanki 36%
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Żółtka ubić na puch. Białka ubić na sztywną pianę.
- Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Zmiksować z ubitymi żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
- Masę podzielić na dwie równe części i przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 24 cm.
- Obie formy wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Pomarańcze obrać ze skóry i białych części. Wykroić miąższ i usunąć błonki, robiąc to nad miską i zbierając sok pomarańczowy. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki.
- Owoce razem z sokiem przełożyć do rondelka. Gotować kilka minut, często mieszając, aż większość soku odparuje. Rondelek zestawić z ognia, wsypać galaretkę pomarańczową i wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone. Wsypać cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Pod koniec miksowania wsypać śmietan-fixy.
- Biszkopt makowy położyć na dużym talerzu lub paterze. Na wierzch wyłożyć 1/3 kremu i pomarańcze. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu i wyrównać. Ułożyć drugi biszkopt makowy i wyłożyć pozostały krem. Wyrównać i wstawić do lodówki.
- Tort udekorować według uznania i wstawić do lodówki.