Sernik bez spodu - puszysty i delikatny deser z samej masy serowej

Sernik bez spodu
Autor: Shutterstock Sernik bez spodu dla miłośników czystego serowego szaleństwa.
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jeśli jesteście fanami sernika w wersji saute ten przepis jest dla was. Sernik bez spodu, bez dodatków smakowych, bakalii czy polewy. Sama puszysta i wilgotna masa serowa, która smakuje  jak dziecięcy twarożek na słodko.

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera (z wiaderka lub trzykrotnie mielony w kostce)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka i ser wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowywaniem masy, aby się lekko ociepliły. Sernik wychodzi najlepiej, gdy składniki mają temperaturę pokojową.
  • Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, a następnie wystudzić.
  • Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem, a następnie dodać wystudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować do połączenia składników.
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
  • Sernik wygładzić na wierzchu i delikatnie postukać blaszką o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
  • Piec kolejne 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik (nie otwierać go). Ciasto zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
  • Po 30 minutach można uchylić lekko drzwiczki, żeby pozbyć się zgromadzonej pary.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Galeria: 12 fantastycznych przepisów na pyszne serniki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej