Sernik bez spodu - puszysty i delikatny deser z samej masy serowej
2021-12-08

łatwy
20 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeśli jesteście fanami sernika w wersji saute ten przepis jest dla was. Sernik bez spodu, bez dodatków smakowych, bakalii czy polewy. Sama puszysta i wilgotna masa serowa, która smakuje jak dziecięcy twarożek na słodko.
SKŁADNIKI
- 1 kg sera (z wiaderka lub trzykrotnie mielony w kostce)
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka i ser wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowywaniem masy, aby się lekko ociepliły. Sernik wychodzi najlepiej, gdy składniki mają temperaturę pokojową.
- Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, a następnie wystudzić.
- Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem, a następnie dodać wystudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować do połączenia składników.
- Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
- Sernik wygładzić na wierzchu i delikatnie postukać blaszką o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
- Piec kolejne 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik (nie otwierać go). Ciasto zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
- Po 30 minutach można uchylić lekko drzwiczki, żeby pozbyć się zgromadzonej pary.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe