Domowa przyprawa do piernika: jak zrobić? Przepis na przyprawę piernikową
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli planujesz upiec pierniczki, spróbuj również skomponować domową przyprawę do piernika, która podkreśli smak wypieków. Zapach pierniczków, miodu, pomarańczy i cynamonu kojarzy nam się najczęściej ze świętami Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak zrobić domową przyprawę do piernika i pierniczków.
Pierniki w kuchni polskiej
Pierniki są stałym elementem kuchni polskiej od około 300 lat. Początkowo pierniki piekło się w dniu narodzin córki oraz w dniu jej zamążpójścia. W swojej pierwotnej formie piernik nie zawierał przypraw korzennych! Dopiero czeladnik Niclos Czan przypadkowo dodał do piernika tę mieszankę przypraw i od tego czasu zapach cynamonu, kardamonu, goździków i anyżu kojarzy się z piernikiem, który pojawia się np. na świątecznym stole.
Polecamy także najlepsze przepisy na świąteczny piernik i pierniczki: Piernik staropolski i Pierniczki toruńskie
Przepis na domową przyprawę do piernika
SKŁADNIKI
- 1 gałka muszkatołowa
- 5 łyżeczek suszonego imbiru
- 2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
- 4 lub 5 lasek cynamonu
- 1,5 łyżeczki goździków
- 2 łyżeczki ziarenek kardamonu
- ziarenka z jednej gwiazdki anyżu
- 1/4 łyżeczki pieprzu w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie przyprawy prażymy przez chwilę na suchej patelni.
- Po wystudzeniu rozdrabniamy je w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy.
- Na koniec wrzucamy wszystko do szczelnego słoiczka i dokładnie mieszamy.