Najlepszy przepis na domową przyprawę do piernika. Wystarczy kilka składników i 15 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli planujecie w tym roku upiec piernik i pierniczki, spróbujcie również skomponować domową przyprawę do piernika. Doskonale podkreśli smak wypieków i nada im wyjątkowego aromatu. Jej przygotowanie jest proste i błyskawiczne. Sprawdźcie, jak zrobić najlepszą domową przyprawę do piernika i pierniczków.
Pierniki w kuchni polskiej
Pierniki są stałym elementem kuchni polskiej od około 300 lat. Początkowo pierniki piekło się w dniu narodzin córki oraz w dniu jej zamążpójścia. W swojej pierwotnej formie piernik nie zawierał przypraw korzennych. Dopiero czeladnik Niclos Czan przypadkowo dodał do piernika tę mieszankę przypraw i od tego czasu zapach cynamonu, kardamonu, goździków i anyżu kojarzy się z piernikiem, który pojawia się na stole z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Co wchodzi w skład przyprawy do piernika?
W tym przepisie do przygotowania domowej mieszanki do piernika wykorzystuje się tylko przyprawy. Są łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok, ale przed Bożym Narodzeniem są szczególnie popularne. To właśnie ich aromat kojarzy się z tymi świętami. W połączeniu tworzą wyborną kompozycję, która świetnie sprawdzi się do podkręcenia smaku domowych wypieków.
Jakie składniki są więc potrzebne, aby przygotować domową przyprawę do piernika? Lista składników obejmuje więc takie przyprawy jak:
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- imbir
- ziele angielskie
- kardamon
- goździki
- czarny pieprz w ziarnach
- anyż
Przepis na domową przyprawę do piernika
Przygotowanie domowej mieszanki przypraw do piernika jest łatwe i szybkie. Lista składników obejmuje przyprawy, które można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Przed świętami są dostępne w atrakcyjnych cenach. Przyda się patelnia, łopatka do mieszania, moździerz lub młynek do kawy oraz szczelnie zamykany słoik.
Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Z tym przepisem jest to bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przyprawa zawsze się udaje i idealnie sprawdza się w domowych pienikach i pierniczkach.
- 1. krok – uprażenie przypraw na patelni
- 2. krok – zmielenie prażonych przypraw
- 3. krok – przesypanie mieszanki przypraw do piernika do szczelnie zamykanego słoika
SKŁADNIKI
- 4 lub 5 lasek cynamonu
- 1 zmielona gałka muszkatołowa
- 5 łyżeczek suszonego imbiru
- 2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziarenek kardamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- ziarenka z jednej gwiazdki anyżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie przyprawy uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Prażone przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.
- Gotową przyprawę do piernika wsypać do szczelnie zamykanego słoiczka. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
- Wykorzystać do domowych pierników i pierniczków z okazji świąt Bożego Narodzenia.