Jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego? Zwróć uwagę na te szczegóły

2023-11-23 16:06

Przyprawa o korzennym aromacie znana była już starożytnym Egipcie. Sprowadzano ją z dalekich Chin, ale tylko władcy mogli się nią delektować. Obecnie używa się jej do ciast, słodkich wypieków i dań wytrawnych. Cynamon, bo to on właśnie mowa, nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przyprawę można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie, ale jej jakość nie zawsze jest dobra. Jak odróżnić cynamon chiński od cejlońskiego?

jak odróżnić cynamon
Autor: Shutterstock Jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego? Poznajcie najważniejsze różnice.

Spis treści

  1. Cynamon – król przypraw
  2. Cynamon cejloński
  3. Cynamon chiński
  4. Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?
  5. Jak stosować cynamon cejloński?

Cynamon – król przypraw

Aromatyczny cynamon zyskał popularność już w czasach starożytnych. Wówczas jego wartość przewyższała nawet złoto i tylko nieliczni mogli rozkoszować się tą korzenną przyprawą. Dziś cynamon jest łatwo dostępny i chętnie wykorzystywany w najróżniejszych przepisach. Dodaje się go do ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków. Jest popularną przyprawą w daniach kuchni azjatyckiej.

W marketach i sklepach spożywczych cynamonu nie brakuje. Ma go w swojej ofercie wielu producentów przypraw. Kupując mielony cynamon w torebkach czy korę, warto zwrócić uwagę na pochodzenie przyprawy. Dostępny jest cynamon chiński i cejloński. Jak je odróżnić i który wybrać?

Zarówno cynamon cejloński jak i chiński mają podobny smak i aromat. Jednak różnią się od siebie pod względem wyglądu, koloru i kruchości. Jak rozpoznać cynamon cejloński, a jak chiński?

Cynamon cejloński

Cynamon cejloński pochodzi ze Sri Lanki i Madagaskaru. Pozyskuje się go z kory wiecznie zielonych drzew cynamonowca. Ma jasnobrązową barwę i postać delikatnych warstw zwiniętych w rulonik. Jest kruchy i łatwo go złamać. W smaku jest delikatny.

W składzie cynamonu cejlońskiego występuje bardzo mała ilość kumaryny. Jest to związek chemiczny, który spożywany w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia. Szczególnie negatywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.

Cynamon chiński

Cynamon pochodzący z Chin jest najpopularniejszy i to właśnie jego zmieloną postać można kupić w sklepach. Cynamon chiński ma ciemny rdzawo-czerwony kolor, jest twardy i dość gruby. Zwiniętą w rulonik korę trudno złamać.

Cynamon chiński zawiera duże ilości kumaryny, która jest wykazuje negatywny wpływ na zdrowie. Substancja ta naturalnie występuje w roślinach, ale spożycie jej w większych ilościach może być toksyczne dla organizmu.

Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?

Cynamon cejloński to wysokiej jakości przyprawa korzenna. Wykorzystuje się ją w wielu przepisach kulinarnych. Nadaje przyjemnego smaku i charakterystycznego aromatu. Jednak walory smakowe to nie wszystkie jej zalety. Cynamon pochodzący ze Sri Lanki ma także pozytywny wpływ na zdrowie.

Cynamon cejloński zawiera około 80 związków aromatycznych. Jest pomocny w obniżeniu poziomu cholesterolu i pozytywnie wpływa na aktywizację insuliny. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki i chronią przed nowotworami. Przyprawa pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i może być pomocna w problemach z trawieniem. Cynamon cejloński wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Cynamon jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu i cynku. W jego składzie znajduje się też sporo witaminy K, E i B6.

Jak stosować cynamon cejloński?

Tę korzenną przyprawę można wykorzystywać w najróżniejszych przepisach kulinarnych. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych receptur, w których cynamon zagrał bardzo ważną rolę.

Zobacz galerię, z której dowiesz się, jak zrobić pyszne kruche cynamonki. Poniżej znajdziesz także quiz o przyprawach.

Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
QUIZ. Smakowite pary - połącz w pary przyprawy i potrawy i zgarnij komplet punktów
Pytanie 1 z 25
Ze świeżych liści bazylii przygotujesz: