Jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego? Zwróć uwagę na te szczegóły
Przyprawa o korzennym aromacie znana była już starożytnym Egipcie. Sprowadzano ją z dalekich Chin, ale tylko władcy mogli się nią delektować. Obecnie używa się jej do ciast, słodkich wypieków i dań wytrawnych. Cynamon, bo to on właśnie mowa, nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przyprawę można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie, ale jej jakość nie zawsze jest dobra. Jak odróżnić cynamon chiński od cejlońskiego?
Spis treści
- Cynamon – król przypraw
- Cynamon cejloński
- Cynamon chiński
- Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?
- Jak stosować cynamon cejloński?
Cynamon – król przypraw
Aromatyczny cynamon zyskał popularność już w czasach starożytnych. Wówczas jego wartość przewyższała nawet złoto i tylko nieliczni mogli rozkoszować się tą korzenną przyprawą. Dziś cynamon jest łatwo dostępny i chętnie wykorzystywany w najróżniejszych przepisach. Dodaje się go do ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków. Jest popularną przyprawą w daniach kuchni azjatyckiej.
W marketach i sklepach spożywczych cynamonu nie brakuje. Ma go w swojej ofercie wielu producentów przypraw. Kupując mielony cynamon w torebkach czy korę, warto zwrócić uwagę na pochodzenie przyprawy. Dostępny jest cynamon chiński i cejloński. Jak je odróżnić i który wybrać?
Zarówno cynamon cejloński jak i chiński mają podobny smak i aromat. Jednak różnią się od siebie pod względem wyglądu, koloru i kruchości. Jak rozpoznać cynamon cejloński, a jak chiński?
Cynamon cejloński
Cynamon cejloński pochodzi ze Sri Lanki i Madagaskaru. Pozyskuje się go z kory wiecznie zielonych drzew cynamonowca. Ma jasnobrązową barwę i postać delikatnych warstw zwiniętych w rulonik. Jest kruchy i łatwo go złamać. W smaku jest delikatny.
W składzie cynamonu cejlońskiego występuje bardzo mała ilość kumaryny. Jest to związek chemiczny, który spożywany w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia. Szczególnie negatywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.
Cynamon chiński
Cynamon pochodzący z Chin jest najpopularniejszy i to właśnie jego zmieloną postać można kupić w sklepach. Cynamon chiński ma ciemny rdzawo-czerwony kolor, jest twardy i dość gruby. Zwiniętą w rulonik korę trudno złamać.
Cynamon chiński zawiera duże ilości kumaryny, która jest wykazuje negatywny wpływ na zdrowie. Substancja ta naturalnie występuje w roślinach, ale spożycie jej w większych ilościach może być toksyczne dla organizmu.
Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?
Cynamon cejloński to wysokiej jakości przyprawa korzenna. Wykorzystuje się ją w wielu przepisach kulinarnych. Nadaje przyjemnego smaku i charakterystycznego aromatu. Jednak walory smakowe to nie wszystkie jej zalety. Cynamon pochodzący ze Sri Lanki ma także pozytywny wpływ na zdrowie.
Cynamon cejloński zawiera około 80 związków aromatycznych. Jest pomocny w obniżeniu poziomu cholesterolu i pozytywnie wpływa na aktywizację insuliny. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki i chronią przed nowotworami. Przyprawa pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i może być pomocna w problemach z trawieniem. Cynamon cejloński wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Cynamon jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu i cynku. W jego składzie znajduje się też sporo witaminy K, E i B6.
Jak stosować cynamon cejloński?
Tę korzenną przyprawę można wykorzystywać w najróżniejszych przepisach kulinarnych. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych receptur, w których cynamon zagrał bardzo ważną rolę.
- Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką. Sekret tkwi w aromatycznej skorupce
- Powidła śliwkowe z cynamonem: dobry przepis
- Idealny makaron z twarogiem i cynamonem: przepis na kluski z serem na słodko
- Cynamonowe ciasteczka w 15 minut. Słodka przekąska z 4 składników
- Gruszkowy kompot z cynamonem: doskonały napój do obiadu
- Aromatyczny schab w cynamonowej glazurze
Zobacz galerię, z której dowiesz się, jak zrobić pyszne kruche cynamonki. Poniżej znajdziesz także quiz o przyprawach.