Powidła śliwkowe z cynamonem: dobry przepis
2021-03-29
średni
180 min
4
Śliwki są bogate w antyoksydanty, magnez i witaminy: A, C, E, K, B6, a dzięki pektynom obniżają poziom cholesterolu. Dodatek cynamonu poprawia zaś ich smak. Wypróbuj przepis na powidła śliwkowe z cynamonem - z niską zawartością cukru.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- ok. 30 dag cukru
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
- Włóż do szerokiego rondla, podlej odrobiną wody i rozgotuj na średnim ogniu.
- Zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż masa nieco zgęstnieje.
- Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj, zagotuj i przełóż do słoików. Zakręć i postaw do góry dnem.