Powidła śliwkowe z cynamonem: dobry przepis

Powidła sliwkowe z cynamonem
Autor: thinkstockphotos.com Do powideł nie trzeba dodawać tyle cukru co do dżemu czy konfitury. Właściwie można nawet w ogóle go pominąć!
średni
180 min
4

Śliwki są bogate w antyoksydanty, magnez i witaminy: A, C, E, K, B6, a dzięki pektynom obniżają poziom cholesterolu. Dodatek cynamonu poprawia zaś ich smak. Wypróbuj przepis na powidła śliwkowe z cynamonem - z niską zawartością cukru.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • ok. 30 dag cukru
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
  • Włóż do szerokiego rondla, podlej odrobiną wody i rozgotuj na średnim ogniu.
  • Zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż masa nieco zgęstnieje.
  • Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj, zagotuj i przełóż do słoików. Zakręć i postaw do góry dnem.
Joanna Anczura
więcej