Aromatyczny schab w cynamonowej glazurze

Aromatyczny schab w cynamonowej glazurze
Autor: Shutterstock Cynamon to jedna z przypraw, która pasuje nie tylko do słodkich, ale także do wytrawnych dań
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Schab w cynamonowej glazurze to feeria smaków w niewielkiej porcji mięsa. Jest łatwy w przygotowaniu, składniki są w każdej kuchni, a  jeśli nie to w każdym sklepie za rogiem. jedyne, o czym nalezy pamiętać, to wcześniejsze zamarynowanie mięsa w glazurze, aby miało czas, na przejęcie aromatów

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć razem do miski.
  • Do warzyw dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać na pastę.
  • Powstałą glazurą dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Wstawić na 12 godzin do lodówki.
  • Następnego dnia nagrzać piekarnik do 200 st C, mięso ułożyć na blaszce i piec 15 minut.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec ok 2 godziny, polewając często powstałym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej