Aromatyczny schab w cynamonowej glazurze
2022-04-22
łatwy
25 min
6
Dieta bezglutenowa
Schab w cynamonowej glazurze to feeria smaków w niewielkiej porcji mięsa. Jest łatwy w przygotowaniu, składniki są w każdej kuchni, a jeśli nie to w każdym sklepie za rogiem. jedyne, o czym nalezy pamiętać, to wcześniejsze zamarynowanie mięsa w glazurze, aby miało czas, na przejęcie aromatów
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć razem do miski.
- Do warzyw dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać na pastę.
- Powstałą glazurą dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Wstawić na 12 godzin do lodówki.
- Następnego dnia nagrzać piekarnik do 200 st C, mięso ułożyć na blaszce i piec 15 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec ok 2 godziny, polewając często powstałym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne