Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką. Sekret tkwi w aromatycznej skorupce
2022-09-05
łatwy
35 min
8
Dieta wegetariańska
Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką przygotujesz w okamgnieniu. Potem wystarczy chwila cierpliwości, aż swoje zdziała temperatura i cudowny owocowy deser w mocno jesiennym klimacie wyląduje obok filiżanki popołudniowej herbatki lub kawki, a najlepiej kubka z wieczornym grzańcem.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kwaskowych jabłek
- Kruszonka:
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w misce. Dodać jajka, jogurt i śmietanę i dokładnie połączyć składniki (łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera).
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lu pokroić w kostkę. Dodać do nich łyżkę kaszy manny.
- Blaszkę posmarować masłem i obsypać kaszą manną, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch. Na ciasto wyłożyć jabłka.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło i ucierać w palcach aż powstaną niewielkie grudki.
- Kruszonkę wysypać na wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50 min.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?