Gruszkowy kompot z cynamonem: doskonały napój do obiadu
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gruszkowy kompot z cynamonem to doskonały ciepły napój do obiadu. Świetnie smakuje także na zimno.
Więcej owocowych kompotów do wypróbowania:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 sztuki, około 1 kg, słodkich gruszek
- 1,5 l wody
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii lub 1 paczka cukru wanilinowego
- 2 gałązki rozmarynu
- do smaku cukier trzcinowy albo miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obieramy, kroimy na cztery części i wyjmujemy gniazda nasienne.
- Zalewamy wodą, dodajemy cynamon, wanilię lub cukier wanilinowy oraz rozmaryn i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy na małym ogniu do chwili, gdy gruszki będą miękkie.
- Przed podaniem kompot słodzimy, najlepiej już w dzbanku.