Kompot z jarzębiny: przetwory z jarzębiny

Kompot z jarzębiny: przetwory z jarzębiny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot z jarzębiny jest bardzo smaczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kompot z jarzębiny - brzmi to egzotycznie. Warto jednak pamiętać, ze jarzębina jest zdrowa, łatwo dostępna i warta zrobienia z niej przetworów. Jak więc zrobić kompot z jarzębiny na zimę?

Składniki

  • 1 kg owoców

  • 0,5 kg cukru

  • 1 litr wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przed sporządzeniem kompotu owoce należy pozbawić goryczki – włożyć w foliowych woreczkach do zamrażarki na kilka dni.

  • Po ich upływie zagotować wodę z cukrem, wrzucić zamrożoną jarzębinę, gotować ok. 2 minut.

  • Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut.

  • Jarzębina jeszcze lepiej smakuje, gdy jest zmieszana z innymi owocami np. z malinami.

Ocena: 5