Jarzębina do mięsa: przepis na wytrawną konfiturę z jarzębiny

Jarzębina do mięsa: przepis na wytrawną konfiturę z jarzębiny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wytrawna konfitura z jarzębiny do mięsa to intrygująca kompozycja słodkich, kwaśnych i ostrych smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 140 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jarzębina to świetny dodatek do mięs. Jak ją przygotować? Oto przepis na jarzębinę do mięsa opublikowany przed laty w "Kolekcji Dobrej Kuchni".

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Po zebraniu jarzębinę należy dokładnie umyć i oczyścić (wyrzucając wszystkie brzydkie i nadpsute owoce), a następnie przez kilka dni przetrzymać w zamrażarce, by straciła goryczkę.

  • Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy z jarzębiną wyjętą z zamrażarki.

  • 2/3 wymieszanych owoców wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i wlewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy mniej więcej 1,5 godziny.

  • Rozgotowane owoce dokładnie przecieramy przez sito (skórki wyrzucamy), mus ponownie podgrzewamy.

  • Dodajemy do niego odłożone wcześniej owoce oraz drobno posiekany czosnek, opłukane rodzynki i przyprawy (świeży imbir i mieloną paprykę).

  • Dusimy jeszcze około 20 minut, bardzo uważając, by nie przypalić. Dodajemy ocet i ewentualnie nieco cukru, jeżeli - według naszego gustu - konfitura wymaga dosłodzenia.

  • Gorący mus przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, stawiamy do góry dnem. Gotowe!

Ocena: 4,5