Jabłka. Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Jabłka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jabłka pomagają walczyć z otyłością.

Jabłka to najpopularniejszy owoc w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz tego, że jabłka są smaczne, posiadają również liczne właściwości korzystne dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto jeść jabłka.

Jabłka - właściwości

Jabłko to niskokaloryczny owoc, który jest pełen wartościowych składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika i barwników. Zjedzenie choćby jednego jabłka dziennie pomoże nam się odchudzić, obniży cholesterol, zapobiegnie zaparciom, wspomoże leczenie cukrzycy oraz zmniejszy ryzyko rozwoju wielu chorób.

Jabłka są przede wszystkim bogatym źródłem pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, tzw. frakcji LDL. Najwięcej pektyn jest w skórce i w pestkach. Zapobiegają one odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic i chronią przed rozwojem miażdżycy.

Jabłka - obniżają cholesterol

Badania pokazują, że osoby, które jedzą jedno jabłko dziennie mają o 23 procent niższy poziom złego cholesterolu i o 4 procent wyższy poziom dobrego cholesterolu (HDL) niż te, niejedzące jabłek. Poza tym osoby, które włączają jabłka do swojego dziennego jadłospisu są mniej narażone na wystąpienie udaru niedokrwiennego mózgu. Dodatkowe korzyści dla układu krążenia, to także duże ilości potasu w jabłkach, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśnia sercowego.

Jabłka - bogate w błonnik

Jabłkowy błonnik zwiększa także ilość tzw. dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym m.in. Clostridiales i Bacteroides. Kiedy znajdą się one w jelicie grubym, usprawniają trawienie i wspomagają przemianę materii. Duża ilość rozpuszczalnego błonnika zapobiega też wzrostowi ciśnienia  w okolicach miednicy, co przeciwdziała zaparciom i hemoroidom.

Jabłka - pektyny wspomagają leczenie cukrzycy

Pektyny z jabłek mogą wspomagać również leczenie cukrzycy, ponieważ dostarczają kwasu galakturonowego, obniżającego zapotrzebowanie na insulinę.

Jabłka - gdy chcesz schudnąć

Owoce te wspomagają też odchudzanie i pomagają walczyć z otyłością. Jednym z ich cennych składników jest bowiem florydzyna, hamująca transport glukozy w przewodzie pokarmowym. Oprócz tego jabłka zawierają duże ilości kwasy ursolowego przyspieszającego spalanie kalorii.

Wspomniana przy otyłości florydzyna zwiększa też gęstość kości i chroni przed osteoporozą. Jedzenie jabłek wzmacnia też zęby. Gryzienie i żucie korzystnie wpływa na dziąsła, ponieważ pobudza wydzielanie śliny, działającej przeciwbakteryjnie i zmniejszającej ryzyko rozwoju próchnicy.




Ocena: 5