Nabiał

Mleko to pożywienie, które każdy człowiek zna od dziecka. Dostarcza ono m.in. wapnia, czyli cennego budulca kości. Ale świat nabiału to też jogurty, maślanki, kefiry, śmietany, a ponadto ogromna grupa serów. Właściwie każdy kraj czy nawet region ma w tej dziedzinie swoją specjalność. A nabiał przy okazji to ważny składnik wielu dań.

Nabiał

Idealny klops nadziewany serem mozzarella: doskonały na ciepło, przepyszny na zimno

Klops to zawsze sycąca potrawa - idealne danie na pocieszenie. Warto jednak eksperymentować i spróbować nadać swojskiej pieczeni rzymskiej bardziej śródziemnomorski charakter. Wypróbuj ten przepis z mozzarellą, papryką, czosnkiem i oliwkami. Już po pierwszym kęsie poczujesz się jak w niebie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszny mintaj w śmietanowym sosie: zachwytom nie będzie końca

Mintaj duszony w śmietanowym sosie to pyszne danie, które z łatwością przygotujesz z filetu rybnego. Można użyć zarówno ryby świeżej, jak i mrożonej. Mintaj duszony w sosie z dodatkiem czosnku jest tak dobry, że palce lizać. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszyste kluski omletowe - stary przepis na pyszny dodatek do zup

Puszyste kluski omletowe to wykwintny i oryginalny dodatek do czystych zup. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jest  łatwy do przygotowania, a kluseczki omletowe pyszne i lekkie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Aksamitny krem z buraków

Aksamitny krem z buraków to rozgrzewająca i sycąca zupa dla każdego. Dodatek pikantnych przypraw znacząco wpływa nie tylko na smak, ale również na nasz nastrój. Po zjedzeniu miseczki tej zupy od razu poprawia się humor.   

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym

Pory zapiekane w sosie śmietanowym to bardzo pyszne danie, efektownie się prezentujące i  bardzo sycące. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest  trudne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z pomidorami - pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Ziemniaki zapiekane z pomidorami to super pomysł na ciepłe danie na obiad lub kolację, pozwalające pysznie wykorzystać resztki ziemniaków z poprzedniego dnia. Danie jest  niedrogie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - wypróbujcie ten prosty przepis koniecznie!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowy serek kremowy typu philadelphia: idealny na kanapki i do deserów

Kremowy serek typu philadelphia bardzo łatwo zrobić samemu. Domowy serek idealnie rozsmarowuje się na kanapce. Można wykorzystać go do przygotowania deserów.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczne masło krabowe - niecodzienne smarowidło

Masło krabowe można przygotować w kilka minut i zaskoczyć niezapowiedzianych gości. Można podać je do krakersów, paluszków grissini lub pokrojonych w słupki warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko: wyśmienity deser

Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko to wyśmienity deser. Łatwo go przygotować. Wszystkie składniki są ogólnodostępne. Efekt jest oszałamiający. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Serniczki lekkie jak puch: przepis na babeczki z twarogu i śmietany

Serniczki lekkie jak puch to przepis na pyszne babeczki z twarogu i śmietany z dodatkiem kaszy manny. Doskonałe do kawy lub herbaty. Można je podać oprószone cukrem pudrem lub z sosem owocowy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 100