Kiedy zrobię to klasyczne ciasto, znika w kilka minut. W tej prostej napoleonce można się zakochać
Napoleonka to pyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Płaty ciasta francuskiego przełożone aksamitnym kremem budyniowym zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia. Zamiast kupować gotową napoleonkę w cukierni, warto przygotować to ciasto w domu. Wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Do waszych rąk oddajemy najprostszy przepis na napoleonkę, która zawsze się udaje.
i
Dieta wegetariańska
Skąd pochodzi napoleonka?
Nazwa tego klasycznego ciasta nie pochodzi od Napoleona Bonaparte, a od miejsca w którym narodził się pierwszy przepis. Napoleonka powstała we włoskim Neapolu, skąd receptura szybko powędrowała do Francji, gdzie była przysmakiem na królewskim dworze i nazwano ją „millefeuille”. Ówczesny deser nieco różnił się od ciasta, które znamy dziś. Zamiast dwóch blatów ciasta francuskiego wykorzystywało się trzy i przekładało kremem. Obecnie używa się dwóch płatów ciasta francuskiego, które łączy jedwabisty krem.
Z czego zrobić napoleonkę?
Do przygotowania domowej napoleonki potrzebne są proste i niedrogie składniki. Można je kupić w wielu sklepach i są dostępne przez cały rok. Lista składników jest dość krótka i obejmuje takie produkty jak:
- gotowe ciasto francuskie
- składniki do kremu – żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, masło, mleko, mąka pszenna
- cukier puder do oprószenia
Jak się robi krem do napoleonki?
Krem do napoleonki jest idealnie słodki i ma aksamitną konsystencję. Jego przygotowanie rozpoczyna się od zmiksowania żółtek z cukrem, ekstraktem waniliowym i mąką oraz połową mleka. Pozostałe mleko należy zagotować i wlać masę z żółtek. Krem gotuje się kilka minut, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu dodaje się go do masła i ubija, aż składniki połączą się w jednolity i gładki krem. Tak przygotowanym kremem przekłada się upieczone w piekarniku blaty ciasta francuskiego.
Jak zrobić napoleonkę?
Przepis na to wyborne klasyczne ciasto z kremem budyniowym nie jest trudny. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Wystarczy kilka produktów i chwila wolnego czasu.
Jak więc przygotować obłędną domową napoleonkę z kremem? Postępując zgodnie z tym sprawdzonym przepisem, ciasto uda się już za pierwszym razem. Zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – przygotowanie kremu budyniowego
- 2. krok – upieczenie płatów ciasta francuskiego
- 3. krok – przełożenie ciasta francuskiego kremem
- 4. krok – schłodzenie gotowej napoleonki w lodówce
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki cukru pudru
Krem:- 2 szklanki mleka
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i mąką. Wlać 1 szklankę mleka i miksować do połączenia składników.
- Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Do gotującego się mleka delikatnie wlać masę jajeczną, cały czas mieszając. Gotować 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Oba ciasta francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło ubić na puch. Cały czas ubijając, dodawać ostudzony budyń i miksować, aż składniki połączą się w jednolity krem.
- Gotowy krem przełożyć na upieczone ciasto francuskie. Wyrównać i przykryć drugim blatem. Wierzch posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.