Kiedy zrobię to klasyczne ciasto, znika w kilka minut. W tej prostej napoleonce można się zakochać

prosta napoleonka
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie przełóż aksamitnym kremem. Najprostsza na świecie napoleonka zachwyci każdego.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Napoleonka to pyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Płaty ciasta francuskiego przełożone aksamitnym kremem budyniowym zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia. Zamiast kupować gotową napoleonkę w cukierni, warto przygotować to ciasto w domu. Wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Do waszych rąk oddajemy najprostszy przepis na napoleonkę, która zawsze się udaje.

Skąd pochodzi napoleonka?

Nazwa tego klasycznego ciasta nie pochodzi od Napoleona Bonaparte, a od miejsca w którym narodził się pierwszy przepis. Napoleonka powstała we włoskim Neapolu, skąd receptura szybko powędrowała do Francji, gdzie była przysmakiem na królewskim dworze i nazwano ją „millefeuille”. Ówczesny deser nieco różnił się od ciasta, które znamy dziś. Zamiast dwóch blatów ciasta francuskiego wykorzystywało się trzy i przekładało kremem. Obecnie używa się dwóch płatów ciasta francuskiego, które łączy jedwabisty krem.

Z czego zrobić napoleonkę?

Do przygotowania domowej napoleonki potrzebne są proste i niedrogie składniki. Można je kupić w wielu sklepach i są dostępne przez cały rok. Lista składników jest dość krótka i obejmuje takie produkty jak:

Jak się robi krem do napoleonki?

Krem do napoleonki jest idealnie słodki i ma aksamitną konsystencję. Jego przygotowanie rozpoczyna się od zmiksowania żółtek z cukrem, ekstraktem waniliowym i mąką oraz połową mleka. Pozostałe mleko należy zagotować i wlać masę z żółtek. Krem gotuje się kilka minut, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu dodaje się go do masła i ubija, aż składniki połączą się w jednolity i gładki krem. Tak przygotowanym kremem przekłada się upieczone w piekarniku blaty ciasta francuskiego.

Jak zrobić napoleonkę?

Przepis na to wyborne klasyczne ciasto z kremem budyniowym nie jest trudny. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Wystarczy kilka produktów i chwila wolnego czasu.

Jak więc przygotować obłędną domową napoleonkę z kremem? Postępując zgodnie z tym sprawdzonym przepisem, ciasto uda się już za pierwszym razem. Zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.

  • 1. krok – przygotowanie kremu budyniowego
  • 2. krok – upieczenie płatów ciasta francuskiego
  • 3. krok – przełożenie ciasta francuskiego kremem
  • 4. krok – schłodzenie gotowej napoleonki w lodówce

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 łyżki cukru pudru

  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i mąką. Wlać 1 szklankę mleka i miksować do połączenia składników.
  • Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Do gotującego się mleka delikatnie wlać masę jajeczną, cały czas mieszając. Gotować 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Oba ciasta francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Miękkie masło ubić na puch. Cały czas ubijając, dodawać ostudzony budyń i miksować, aż składniki połączą się w jednolity krem.
  • Gotowy krem przełożyć na upieczone ciasto francuskie. Wyrównać i przykryć drugim blatem. Wierzch posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej