Tylko 5 składników, 10 minut i blender. To pyszne fit ciasto z dżemem robię nawet w ostatniej chwili

Dieta wegetariańska
Jesteś na diecie, ale masz ochotę na coś słodkiego? Rozwiązanie tego problemu znajduje się w tym prostym przepisie. Zdrowe i smaczne domowe ciasto z dżemem przygotujesz z pięciu składników w czasie błyskawicznym. Ten słodki wypiek idealnie sprawdzi się na diecie, ponieważ nie zawiera białego cukru. Jak upiec fit ciasto z dżemem? Oto łatwy i szybki przepis.
Czy można dodać dżem do ciasta?
Oczywiście, że można dodać dżem do ciasta. W tym prostym przepisie na wyśmienite ciasto sekretnym składnikiem jest właśnie dżem owocowy. Sprawdzi się niskosłodzony dżem truskawkowy, malinowy, wiśniowy czy brzoskwiniowy. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Przygotowanie ciasta z dżemem jest nieco inne niż w większości przepisów na tego typu słodkie wypieki. Dżem dodaje się bezpośrednio do ciasta i miesza z pozostałymi składnikami. Dzięki temu nadaje przyjemnego owocowego smaku w całym cieście.
Z czego zrobić fit ciasto z dżemem?
Zdrowe i idealnie słodkie ciasto upieczone według tego przepisu jest pyszne i puszyste. Na liście składników znalazło się tylko pięć produktów. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Ciasto nie zawiera białego cukru. Ten składnik świetnie zastępuje słodzik. Sprawdzi się ksylitol lub erytrytol. Na liście składników nie ma też ani masła ani oleju.
Co jest potrzebne, aby upiec pełne smaku i aromatu fit ciasto z dodatkiem dżemu? Lista składników jest krótka i obejmuje pięć artykułów spożywczych, takich jak:
- mąka pszenna
- jajka
- dżem owocowy
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
- proszek do pieczenia
Jak zrobić fit ciasto z dżemem?
Przepis na pyszne i aromatyczne domowe fit ciasto z dżemem jest łatwy. Największą zaletą tego przepisu jest czas przygotowania. Ciasto robi się błyskawicznie. Wystarczy maksymalnie 10 minut, aby przygotować masę. To świetny przepis na coś pysznego i lekkiego na ostatnią chwilę. Zdrowe ciasto z dżemem sprawdzi się na deser i doskonale pasuje do kawy i herbaty. Można też je zapakować i zabrać ze sobą do pracy.
Jak więc upiec to wyjątkowo smaczne fit ciasto z dodatkiem dżemu owocowego? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzą sobie nawet początkujący. Z przepisu mogą też skorzystać osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz zabiegani.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – zblenowanie dżemu z jajkami i słodzikiem
- 3. krok – połączenie składników suchych i mokrych
- 4. krok – przelanie ciasta do formy
- 5. krok – upieczenie fit ciasta z dżemem w piekarniku
SKŁADNIKI
- 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytytolu)
- 2 łyżki dżemu niskosłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do blendera przełożyć dżem i wsypać słodzić. Wbić jajko i zmiksować, aż składniki się połączą.
- Masę przełożyć do suchych składników i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.