Bez pustych kalorii i białego cukru. Pełne kokosowego smaku ciasto robię tylko z 4 składników

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeżeli chodzi za wami coś słodkiego i obłędnie kokosowego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Pełne smaku kokosowe ciasto jest pyszne, puszyste i dziecinnie proste. Wystarczą cztery niedrogie składniki i niecałe 10 minut wolnego czasu, aby je zrobić. Można je wcinać nawet na diecie, ponieważ nie zawiera białego cukru i mąki pszennej. Oto łatwy przepis na błyskawiczne i lekkie jak chmurka ciasto kokosowe z czterech składników.
Ciasto kokosowe – tylko 4 składniki
Do przygotowania wyśmienitego ciasta o smaku kokosowym wykorzystuje się tylko cztery produkty. Lista składników jest więc krótka i na próżno szukać na niej mąki pszennej czy białego cukru. Mimo że deser przygotowuje się bez tych podstawowych produktów, wychodzi obłędnie smaczne, puszyste i lekkie.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe ciasto kokosowe z 4 składników? Wszystkie produkty, które niezbędne są do jego przygotowania, wyróżniają się smakiem i wysoką zawartością prozdrowotnych substancji. Są bogate w białko, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- jogurt islandzki skyr o naturalnym smaku
- wiórki kokosowe
- jajka
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
Jak zrobić ciasto kokosowe z 4 składników?
Przepis na lekkie jak chmurka ciasto kokosowe bez dodatku białego cukru i mąki pszennej nie jest skomplikowany. To banalnie prosta receptura na coś pysznego, zdrowego i lekkiego. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec pyszne i obłędnie kokosowe ciasto składające się z czterech produktów? Wystarczy wybrać ten przepis i skorzystać z niego raz, aby ten słodki wypiek na stałe zagościł w domowym menu.
- 1. krok – wymieszanie jogurtu islandzkiego skyr z jajkami
- 2. krok – połączenie masy z wiórkami kokosowymi i słodzikiem
- 3. krok – przelanie masy do formy
- 4. krok – upieczenie ciasta kokosowego bez mąki i cukru w piekarniku
Jak podawać ciasto kokosowe z 4 składników?
Ten prosty przepis na ciasto kokosowe bez mąki i cukru ma same zalety. Deser o smaku kokosa jest łatwy, szybki i zawsze się udaje. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, można je piec przez cały rok. Pasuje na każdą okazję i można je serwować, kiedy najdzie ochota na coś pysznego i kokosowego. To świetna słodka przekąska podczas diety odchudzającej. Ciasto kokosowe z czterech składników przygotowane według tego przepisu jest lekkie i bogate w wiele prozdrowotnych substancji. Oczywiście, należy zachować umiar i piec je tylko od czasu do czasu.
SKŁADNIKI
- 250 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
- 200 g wiórków kokosowych + do posypania
- 3 jajka
- 2 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrolu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć jogurt skyr i wbić jajka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Wsypać wiórki kokosowe i słodzik. Wymieszać.
- Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem od pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280 stopni C i piec 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i pokroić na porcje.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.