Bez pustych kalorii i białego cukru. Pełne kokosowego smaku ciasto robię tylko z 4 składników

ciasto kokosowe z 4 składników
Autor: Iuliia Timofeeva/ Shutterstock Lekkie, pyszne i mega kokosowe. To wyborne ciasto zrobisz bez mąki pszennej i białego cukru.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jeżeli chodzi za wami coś słodkiego i obłędnie kokosowego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Pełne smaku kokosowe ciasto jest pyszne, puszyste i dziecinnie proste. Wystarczą cztery niedrogie składniki i niecałe 10 minut wolnego czasu, aby je zrobić. Można je wcinać nawet na diecie, ponieważ nie zawiera białego cukru i mąki pszennej. Oto łatwy przepis na błyskawiczne i lekkie jak chmurka ciasto kokosowe z czterech składników.

Ciasto kokosowe – tylko 4 składniki

Do przygotowania wyśmienitego ciasta o smaku kokosowym wykorzystuje się tylko cztery produkty. Lista składników jest więc krótka i na próżno szukać na niej mąki pszennej czy białego cukru. Mimo że deser przygotowuje się bez tych podstawowych produktów, wychodzi obłędnie smaczne, puszyste i lekkie.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe ciasto kokosowe z 4 składników? Wszystkie produkty, które niezbędne są do jego przygotowania, wyróżniają się smakiem i wysoką zawartością prozdrowotnych substancji. Są bogate w białko, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić ciasto kokosowe z 4 składników?

Przepis na lekkie jak chmurka ciasto kokosowe bez dodatku białego cukru i mąki pszennej nie jest skomplikowany. To banalnie prosta receptura na coś pysznego, zdrowego i lekkiego. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

Jak więc upiec pyszne i obłędnie kokosowe ciasto składające się z czterech produktów? Wystarczy wybrać ten przepis i skorzystać z niego raz, aby ten słodki wypiek na stałe zagościł w domowym menu.

  • 1. krok – wymieszanie jogurtu islandzkiego skyr z jajkami
  • 2. krok – połączenie masy z wiórkami kokosowymi i słodzikiem
  • 3. krok – przelanie masy do formy
  • 4. krok – upieczenie ciasta kokosowego bez mąki i cukru w piekarniku

Jak podawać ciasto kokosowe z 4 składników?

Ten prosty przepis na ciasto kokosowe bez mąki i cukru ma same zalety. Deser o smaku kokosa jest łatwy, szybki i zawsze się udaje. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, można je piec przez cały rok. Pasuje na każdą okazję i można je serwować, kiedy najdzie ochota na coś pysznego i kokosowego. To świetna słodka przekąska podczas diety odchudzającej. Ciasto kokosowe z czterech składników przygotowane według tego przepisu jest lekkie i bogate w wiele prozdrowotnych substancji. Oczywiście, należy zachować umiar i piec je tylko od czasu do czasu.

SKŁADNIKI

  • 250 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
  • 200 g wiórków kokosowych + do posypania
  • 3 jajka
  • 2 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrolu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć jogurt skyr i wbić jajka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Wsypać wiórki kokosowe i słodzik. Wymieszać.
  • Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem od pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280 stopni C i piec 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i pokroić na porcje.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
W formie 24: trendy dietetyczne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej