Keto cynamonki jak z piekarni. Bez mąki, cukru ani wyrzutów sumienia

Keto cynamonki jak z piekarni. Bez mąki, cukru ani wyrzutów sumienia
Autor: Azra H/ Shutterstock
łatwy
15 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dieta keto jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Osoby na niej jednak myślą, że muszą zrezygnować z wielu lubianych produktów. A to nie jest prawdą! Wystarczy... lekka zamianka. Te pyszne bułeczki cynamonowe w wersji keto to idealny sposób na przepyszny deser bez cukru i mąki pszennej.

Keto cynamonki to idealny sposób, by można się było rozkoszować tym popularnym jesiennym deserem bez rezygnowania ze swojej diety. Sprawdzą się one zarówno na diecie ketogenicznej, jak i niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. Tego naprawdę trzeba spróbować.

Czym jest fathead dough? To hit na diecie keto

Podstawą naszych cynamonek jest tak zwane "fathead dough". Ciasto to opiera się na serze i mące migdałowej. Jest to ogromny hit na diecie keto. Nie tylko ma strukturę podobną do ciasta drożdżowego, ale nie wymaga długiego wyrastania czy wyrabiania. 

Ciasto to bogate jest w tłuszcze oraz jest bardzo sycące. Używać musimy wyłącznie pełnotłustego sera mozzarella, który po podgrzaniu łączy nasze składniki w elastyczną masę. To dzięki niemu nasze ciasto się nie kruszy.

Keto cynamonki. Deser, który zachwyca

Nasze bułeczki wychodzą mięciutkie w środku, aromatyczne i przyjemnie słodkie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, jednak jeśli chcemy możemy je przechowywać w lodówce, a nawet mrozić. To idealny pomysł na aromatyczne danie. A wystarczy dosłownie kilka składników, by można było się nim rozkoszować bez wyrzutów sumienia.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki sera mozzarella tartego
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • nadzienie cynamonowe:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2–3 łyżki erytrytolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • lukier:
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka masła
  • 1–2 łyżki śmietanki 30%
  • 1–2 łyżki erytrytolu w pudrze
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy mozzarellę i serek śmietanowy.
  • Podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia.
  • Dodajemy jajka, mąki, proszek do pieczenia i sól.
  • Zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite.
  • Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
  • Rozpuszczone masło mieszamy z erytrytolem i cynamonem.
  • Rozprowadzamy na naszym cieście.
  • Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na ok. 10 plasterków.
  • Układamy cynamonki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • Mieszamy wszystkie składniki na lukier.
  • Smarujemy lukrem jeszcze ciepłe cynamonki.
Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej