Keto cynamonki jak z piekarni. Bez mąki, cukru ani wyrzutów sumienia
Dieta keto jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Osoby na niej jednak myślą, że muszą zrezygnować z wielu lubianych produktów. A to nie jest prawdą! Wystarczy... lekka zamianka. Te pyszne bułeczki cynamonowe w wersji keto to idealny sposób na przepyszny deser bez cukru i mąki pszennej.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Keto cynamonki to idealny sposób, by można się było rozkoszować tym popularnym jesiennym deserem bez rezygnowania ze swojej diety. Sprawdzą się one zarówno na diecie ketogenicznej, jak i niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. Tego naprawdę trzeba spróbować.
Czym jest fathead dough? To hit na diecie keto
Podstawą naszych cynamonek jest tak zwane "fathead dough". Ciasto to opiera się na serze i mące migdałowej. Jest to ogromny hit na diecie keto. Nie tylko ma strukturę podobną do ciasta drożdżowego, ale nie wymaga długiego wyrastania czy wyrabiania.
Ciasto to bogate jest w tłuszcze oraz jest bardzo sycące. Używać musimy wyłącznie pełnotłustego sera mozzarella, który po podgrzaniu łączy nasze składniki w elastyczną masę. To dzięki niemu nasze ciasto się nie kruszy.
Keto cynamonki. Deser, który zachwyca
Nasze bułeczki wychodzą mięciutkie w środku, aromatyczne i przyjemnie słodkie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, jednak jeśli chcemy możemy je przechowywać w lodówce, a nawet mrozić. To idealny pomysł na aromatyczne danie. A wystarczy dosłownie kilka składników, by można było się nim rozkoszować bez wyrzutów sumienia.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki sera mozzarella tartego
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- nadzienie cynamonowe:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2–3 łyżki erytrytolu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- lukier:
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka masła
- 1–2 łyżki śmietanki 30%
- 1–2 łyżki erytrytolu w pudrze
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mozzarellę i serek śmietanowy.
- Podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia.
- Dodajemy jajka, mąki, proszek do pieczenia i sól.
- Zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite.
- Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
- Rozpuszczone masło mieszamy z erytrytolem i cynamonem.
- Rozprowadzamy na naszym cieście.
- Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na ok. 10 plasterków.
- Układamy cynamonki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Mieszamy wszystkie składniki na lukier.
- Smarujemy lukrem jeszcze ciepłe cynamonki.