Keto cynamonki jak z piekarni. Bez mąki, cukru ani wyrzutów sumienia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dieta keto jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Osoby na niej jednak myślą, że muszą zrezygnować z wielu lubianych produktów. A to nie jest prawdą! Wystarczy... lekka zamianka. Te pyszne bułeczki cynamonowe w wersji keto to idealny sposób na przepyszny deser bez cukru i mąki pszennej.
Keto cynamonki to idealny sposób, by można się było rozkoszować tym popularnym jesiennym deserem bez rezygnowania ze swojej diety. Sprawdzą się one zarówno na diecie ketogenicznej, jak i niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. Tego naprawdę trzeba spróbować.
Czym jest fathead dough? To hit na diecie keto
Podstawą naszych cynamonek jest tak zwane "fathead dough". Ciasto to opiera się na serze i mące migdałowej. Jest to ogromny hit na diecie keto. Nie tylko ma strukturę podobną do ciasta drożdżowego, ale nie wymaga długiego wyrastania czy wyrabiania.
Ciasto to bogate jest w tłuszcze oraz jest bardzo sycące. Używać musimy wyłącznie pełnotłustego sera mozzarella, który po podgrzaniu łączy nasze składniki w elastyczną masę. To dzięki niemu nasze ciasto się nie kruszy.
Keto cynamonki. Deser, który zachwyca
Nasze bułeczki wychodzą mięciutkie w środku, aromatyczne i przyjemnie słodkie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, jednak jeśli chcemy możemy je przechowywać w lodówce, a nawet mrozić. To idealny pomysł na aromatyczne danie. A wystarczy dosłownie kilka składników, by można było się nim rozkoszować bez wyrzutów sumienia.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki sera mozzarella tartego
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- nadzienie cynamonowe:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2–3 łyżki erytrytolu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- lukier:
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka masła
- 1–2 łyżki śmietanki 30%
- 1–2 łyżki erytrytolu w pudrze
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mozzarellę i serek śmietanowy.
- Podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia.
- Dodajemy jajka, mąki, proszek do pieczenia i sól.
- Zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite.
- Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
- Rozpuszczone masło mieszamy z erytrytolem i cynamonem.
- Rozprowadzamy na naszym cieście.
- Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na ok. 10 plasterków.
- Układamy cynamonki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Mieszamy wszystkie składniki na lukier.
- Smarujemy lukrem jeszcze ciepłe cynamonki.