Bułeczki cynamonowe: sprawdzony przepis na skandynawskie cynamonki
W chłodniejsze dni, gdy dzień się skraca czujemy potrzebę zjedzenia czegoś dobrego, czegoś nostalgicznego, po prostu czegoś na poprawę humoru. Mistrzami w czynieniu z rzeczy prostych doskonale komfortowych są Skandynawowie. A czy może być coś bardziej komfortowego niż puszyste, pachnące domowym ciepłem, słodkie bułeczki z cynamonem? Oczywiście, że nie! W pochmurny i zimny dzień potrzebujcie tylko jednego - cynamonek.
Albo nawet dwóch rzeczy: cynamonowych bułeczek i kubka mleka. Cynamonki pasują na śniadanie i na podwieczorek. Skandynawowie nie wyobrażają sobie przerwy na kawę bez tych ciastek. Zapach cynamonu doda wam energii i otuli swoim ciepłem w chłodniejsze dni. Bułeczki nadziewane cynamonem z cukrem pasują do mleka lub białej kawy. Sprawdza się na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek - zwłaszcza w chłodne dni. Zatem do dzieła :).
Przepis na cynamonki
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
- Nadzienie:
- 70 g masła
- 20 g cynamonu w proszku
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
- skórka starta z 1/2 cytryny
- Lukier:
- sok z 1 cytryny
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.
- Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
- Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.