Domowe cynamonki krok po kroku. Najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe

Domowe cynamonki krok po kroku. Najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe
Autor: Shutterstock Cynamonki to skandynawskie bułeczki, które podbiły świat
średni
30 min
4

Nic tak nie poprawia nastroju jak zapach ciepłych bułeczek cynamonowych unoszący się w kuchni. Miękkie, puszyste i obłędnie aromatyczne – są jak kulinarne przytulenie w zimny, szary dzień. Skandynawskie cynamonki to wypiek, który rozgrzewa serce i sprawia, że od razu robi się milej i przytulniej.

Cynamonki - skandynawski przysmak, który podbija świat

Bułeczki cynamonowe, znane w Skandynawii jako kanelbullar, to jeden z najbardziej charakterystycznych i uwielbianych wypieków północnej Europy. W Szwecji mają nawet swoje święto – Kanelbullens dag – co najlepiej pokazuje, jak mocno zakorzeniły się w tamtejszej tradycji i kulturze. Puszyste, lekko słodkie, pełne aromatu przypraw i maślanego ciepła – od lat podbijają serca na całym świecie.

Cynamon, który gra w tych bułeczkach pierwsze skrzypce, nie tylko nadaje im wyjątkowego zapachu i smaku, ale ma też sporo zalet zdrowotnych. Ta przyprawa działa rozgrzewająco, poprawia krążenie i korzystnie wpływa na trawienie. Dlatego bułeczki cynamonowe są nie tylko pyszną przekąską, ale i doskonałym towarzyszem chłodniejszych dni – dodają energii, poprawiają nastrój i pachną prawdziwym domowym ciepłem.

Nie bez powodu cynamonki stały się symbolem comfort food – prostych wypieków, które poprawiają humor i wprowadzają w dobry nastrój. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i zapach, który rozchodzi się po kuchni, by poczuć skandynawski klimat hygge we własnym domu.

Przepis na cynamonki

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
  •  Nadzienie:
  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  •  Lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.
  • Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
  • Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej