Ten deser podbił cały świat. Niewielu wie, że ma on polskie korzenie
Dieta wegetariańska
Ten deser podbił serca włochów i francuzów, ale jego początki mają polskie korzenie. Baba au rhum to przepyszny deser, który wychodzi niezwykle delikatny. Drożdżowe ciasto nasączone syropem rumowy to przekąska, której nie sposób się oprzeć. Przygotuj ten aromatyczny deser samodzielnie w kilka chwil.
Francuski klasyk z polskimi korzeniami? Poznaj baba au rhum
Baba au rhum to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej oraz francuskiej. Jednak historia tego dania jest doprawdy zachwycająca. To idealne połączenie elegancji, smaku i finezji ma bowiem polskie korzenie! Choć teraz baba au rhum uchodzi za typowo francuski deser, to jednak pierwowzorem dla niej była nasza babka drożdżowa.
Według legend, kiedy król Stanisław Leszczyński przebywał na wygnaniu w Lotaryngii miał on otrzymać suchą i twardą babkę. Zirytowany król miał ją polać winem, rumem i syropem a na koniec posypać rodzynkami.
Lekkie i puszyste ciasto. Tej babki trzeba spróbować
Niezależnie jednak od prawdy jeśli chodzi o jej powstanie nie da się ukryć, że baba au rhum to lekkie i puszyste ciasto, które jest niezwykle wilgotne - właśnie dzięki kluczowemu nasączeniu. Nadaje to ciastu specjalny aromat, który idealnie do niego pasuje.
Podkreślamy, że baba au rhum bez wątpienia najlepiej będzie smakowała następnego dnia, kiedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Najlepiej podawać ją z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Nie ma na co czekać, zabierz się za ten niesamowity deser.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 70 g miękkiego masła
- 30 g cukru
- szczypta soli
- Syrop rumowy:
- 300 ml wody
- 150 g cukru
- 100–150 ml ciemnego rumu
- skórka z 0,5 cytryny
- 0,5 laski wanilii
- Do podania:
- bita śmietana
- owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru.
- Odstawiamy na 10 minut do spienienia.
- Do miksera wrzucamy mąkę, cukier i sól.
- Dodajemy jajka oraz zaczyn drożdżowy.
- Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
- Stopniowo dodajemy ciepłe masło, aż ciasto będzie gładkie.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na babkę.
- Odstawiamy na kolejne pół godziny.
- Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
- W tym czasie zagotowujemy wodę z cukrem, wanilią i skórką cytrusową.
- Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
- Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
- Dolewamy rum.
- Wystudzoną babkę nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach
- Polewamy gorącym syropem.
- Odstawiamy na kilka godzin.
- Podawaj z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.