Szwedzi pieką znakomite ciasto czekoladowe. Kladdkaka smakuje lepiej niż oryginalne brownie
Kuchnia szwedzka skrywa mnóstwo przepisów na smaczne słodkie wypieki. Jednym z nich jest proste ciasto kladdkaka, które zachwyca od pierwszego kęsa. To idealny deser nie tylko dla miłośników czekolady. Jest pyszne, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. Oto prosty i szybki przepis na szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka.
i
Dieta wegetariańska
Kladdkaka – czym jest szwedzkie ciasto czekoladowe?
Kladdkaka to popularne w Szwecji ciasto czekoladowe w formie dość płaskiego placka. Charakteryzuje się chrupiącym wierzchem i bardzo wilgotnym środkiem oraz intensywnie czekoladowym smakiem. Nazwa nawiązuje właśnie do konsystencji ciasta. Kladdkaka dosłownie oznacza klejące ciasto. Ciasto zyskało popularność w latach 60. i 70. XX wieku. Prawdopodobnie powstało jako prosty i szybki sposób na na coś słodkiego z kilku składników, które zawsze były w domu. Kladdkaka szybko stała się jednym z ulubionych ciast Szwedów. Dziś oferują je cukiernie i kawiarnie. Często też piecze się je w szwedzkich domach.
Z czego zrobić szwedzkie ciasto czekoladowe?
Przepis na pełne smaku ciasto kladdkaka pochodzi z kuchni szwedzkiej, ale bez problemu można je zrobić w domu. Wszystkie produkty, które niezbędne są do jego przygotowania, można z łatwością kupić w naszych sklepach. Lista składników nie jest więc długa i obejmuje siedem artykułów spożywczych. Są dobrze znane w naszym kraju i często wykorzystuje się je do innych słodkich wypieków.
Co jest więc potrzebne, aby upiec ciasto Kladdkaka? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- cukier
- masło
- jajka
- kakao
- dodatki – ekstrakt waniliowy i szczypta soli
Jak zrobić szwedzkie ciasto czekoladowe?
Oryginalny szwedzki przepis na pełne czekoladowego smaku ciasto kladdkaka ma wiele zalet. Receptura na ten słodki wypiek jest łatwa i szybka, a wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie spożywczym. Ciasto jest gotowe w góra 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Pieczenie zajmuje tylko 20 minut. W tym czasie wierzch stanie się chrupiący, a środek pozostanie wilgotny. Szwedzkie ciasto czekoladowe nie wyrasta zbyt wysoko, ponieważ nie dodaje się do niego proszku do pieczenia.
Kladdkaka to pyszne domowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na deser na każdą okazję. Można oprószyć je cukrem pudrem lub podać w towarzystwie świeżych owoców. Sprawdzi się też bita śmietana lub lody.
Jak więc upiec pełne smaku i aromatu ciasto kladdkaka? Ten szwedzki słodki wypiek jest wyjątkowo prosty, błyskawiczny i zawsze się udaje.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – zmiksowanie jajek z cukrem, ekstraktem waniliowym i masłem
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta czekoladowego do formy
- 5. krok – upieczenie ciasta kladdkaka w piekarniku
SKŁADNIKI
- 180 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 90 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo:- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, kakao i szczyptę soli. Wymieszać i odstawić.
- Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować na jasny puch.
- Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia.
- Do masy jajecznej stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.