Proste ciasto dyniowe z żurawiną. Jest zdrowe i doskonale smakuje nie tylko w Halloween
To wyśmienite, wilgotne i aromatyczne ciasto zawsze dodaje uroku posiłkom, nawet w deszczowe i ponure dni. Przygotowując własne wypieki zgodnie z tym przepisem, zachwycisz swoją rodzinę oraz gości. Doskonałe ciasto dyniowe z żurawiną będzie ozdobą stołu nie tylko w czasie Halloween.
Jest smaczne, wilgotne, aromatyczne i zawsze poprawia nastrój przy stole, nawet gdy za oknem jest szaro i deszczowo. Piekąc je z tego przepisu, będziesz mieć pewność, że wyjdzie za każdym razem.
Ciasto z dynią. Przepis na co dzień i od święta
Dynia kojarzy Ci się głównie z lampionami spotykanymi w Halloween? Czas zmienić swoje podejście do tego warzywa – skrywa się w nim ogromny potencjał. Dynia jest warzywem, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki.
Żurawina najbardziej znana jest z pozytywnego działania na układ moczowy. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała skutkom starzenia się organizmu. Pozwala utrzymać skórę, mięśnie i kości w dobrym stanie.
SKŁADNIKI
- 250 g miąższu dyni bez pestek, 250 g suszonych żurawin,
5 jajek,
3 łyżeczki startej skórki z cytryny,
250 g masła,
200 g cukru,
350 g mąki,
2 łyżki rodzynek,
op. proszku do pieczenia,
100 g mielonych migdałów,
125 ml mleka,
50 g cukru żelującego,
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miąższ dyni zetrzeć na drobnej tarce.
Utrzeć masło z cukrem i solą.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać mleko, utarte masło z cukrem.
Żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do ciasta, wymieszać.
Dodać startą dynię, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać ją małymi porcjami do ciasta, mieszać.
Żurawinę umyć i połączyć z cukrem żelującym. Formę wysmarować masłem, wlać ciasto.
Posypać żurawiną z cukrem żelującym. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w ciepłym piekarniku, aby nie opadło.