Proste ciasto dyniowe z żurawiną. Jest zdrowe i doskonale smakuje nie tylko w Halloween

ciasto dyniowe z żurawiną
Autor: Katty S/ Shutterstock Ciasto dyniowe z żurawiną to słodki wypiek, który można podawać na różne okazje.
łatwy
50 min
8

Dieta wegetariańska

To wyśmienite, wilgotne i aromatyczne ciasto zawsze dodaje uroku posiłkom, nawet w deszczowe i ponure dni. Przygotowując własne wypieki zgodnie z tym przepisem, zachwycisz swoją rodzinę oraz gości. Doskonałe ciasto dyniowe z żurawiną będzie ozdobą stołu nie tylko w czasie Halloween.

Jest smaczne, wilgotne, aromatyczne i zawsze poprawia nastrój przy stole, nawet gdy za oknem jest szaro i deszczowo. Piekąc je z tego przepisu, będziesz mieć pewność, że wyjdzie za każdym razem.

Ciasto z dynią. Przepis na co dzień i od święta

Dynia kojarzy Ci się głównie z lampionami spotykanymi w Halloween? Czas zmienić swoje podejście do tego warzywa – skrywa się w nim ogromny potencjał. Dynia jest warzywem, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki.

Żurawina najbardziej znana jest z pozytywnego działania na układ moczowy. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała skutkom starzenia się organizmu. Pozwala utrzymać skórę, mięśnie i kości w dobrym stanie.

SKŁADNIKI

  • 250 g miąższu dyni bez pestek
  • 250 g suszonych żurawin
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 250 g masła
  • 200 g cukru 
  • 350 g mąki 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • op. proszku do pieczenia 
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 125 ml mleka 
  • 50 g cukru żelującego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miąższ dyni zetrzeć na drobnej tarce.
  • Utrzeć masło z cukrem i solą.
  • Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Dodać mleko, utarte masło z cukrem.
  • Żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do ciasta, wymieszać.
  • Dodać startą dynię, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać ją małymi porcjami do ciasta, mieszać.
  • Żurawinę umyć i połączyć z cukrem żelującym. 
  • Formę wysmarować masłem, wlać ciasto. Nałożyć żurawinę z cukrem żelującym.
  • Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
  • Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w ciepłym piekarniku, aby nie opadło.
Halloweenowe ciasteczka
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej