Proste ciasto dyniowe z żurawiną. Jest zdrowe i doskonale smakuje nie tylko w Halloween

Dieta wegetariańska
To wyśmienite, wilgotne i aromatyczne ciasto zawsze dodaje uroku posiłkom, nawet w deszczowe i ponure dni. Przygotowując własne wypieki zgodnie z tym przepisem, zachwycisz swoją rodzinę oraz gości. Doskonałe ciasto dyniowe z żurawiną będzie ozdobą stołu nie tylko w czasie Halloween.
Jest smaczne, wilgotne, aromatyczne i zawsze poprawia nastrój przy stole, nawet gdy za oknem jest szaro i deszczowo. Piekąc je z tego przepisu, będziesz mieć pewność, że wyjdzie za każdym razem.
Ciasto z dynią. Przepis na co dzień i od święta
Dynia kojarzy Ci się głównie z lampionami spotykanymi w Halloween? Czas zmienić swoje podejście do tego warzywa – skrywa się w nim ogromny potencjał. Dynia jest warzywem, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki.
Żurawina najbardziej znana jest z pozytywnego działania na układ moczowy. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała skutkom starzenia się organizmu. Pozwala utrzymać skórę, mięśnie i kości w dobrym stanie.
SKŁADNIKI
- 250 g miąższu dyni bez pestek
- 250 g suszonych żurawin
- 5 jajek
- 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 350 g mąki
- 2 łyżki rodzynek
- op. proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów,
- 125 ml mleka
- 50 g cukru żelującego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miąższ dyni zetrzeć na drobnej tarce.
- Utrzeć masło z cukrem i solą.
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać mleko, utarte masło z cukrem.
- Żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do ciasta, wymieszać.
- Dodać startą dynię, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać ją małymi porcjami do ciasta, mieszać.
- Żurawinę umyć i połączyć z cukrem żelującym.
- Formę wysmarować masłem, wlać ciasto. Nałożyć żurawinę z cukrem żelującym.
- Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
- Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w ciepłym piekarniku, aby nie opadło.