Brownie z żurawiną: przepis na pyszne ciasto z czekoladą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Nie masz pomysłu na deser? Podpowiadamy, jak zrobić pyszny deser czekoladowy – ciasto brownie. Nie będzie to jednak tradycyjne brownie, a nieco urozmaicone, bo z dodatkiem żurawiny.
SKŁADNIKI
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 140 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- ok. 100 g żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej
- opcjonalnie: posiekane podprażone orzechy włoskie lub laskowe, bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łamiemy tabliczki czekolady na drobne kawałki.
- Kroimy masło na kawałki, które razem z czekoladą wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy - nie bezpośrednio na ogniu, lecz w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Powoli dodajemy cukier, stale mieszając.
- Osobno należy wymieszać kakao i mąkę.
- Do masy czekoladowo-maślanej powoli dodajemy roztrzepane wcześniej jajka, a następnie dosypujemy składniki suche, czyli kakao wymieszane z mąką.
- Całą masę przelewamy do foremki, którą wcześniej dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia. Masę w foremce posypujemy żurawiną i opcjonalnie orzechami i bakaliami.
- Brownie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy, aż wystygnie, a następnie schładzamy je w lodówce.