Brownie z żurawiną: przepis na pyszne ciasto z czekoladą

2021-03-29
Marta Kula
brownie-z-zurawina-przepis-pomysl-na-deser-z-czekolada.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kwaśna żurawina ciekawie równoważy słodki smak czekoladowego ciasta
łatwy
45 min
4

Nie masz pomysłu na deser? Podpowiadamy, jak zrobić pyszny deser czekoladowy – ciasto brownie. Nie będzie to jednak tradycyjne brownie, a nieco urozmaicone, bo z dodatkiem żurawiny.

SKŁADNIKI

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • ok. 100 g żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej
  • opcjonalnie: posiekane podprażone orzechy włoskie lub laskowe, bakalie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łamiemy tabliczki czekolady na drobne kawałki.
  • Kroimy masło na kawałki, które razem z czekoladą wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy - nie bezpośrednio na ogniu, lecz w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Powoli dodajemy cukier, stale mieszając.
  • Osobno należy wymieszać kakao i mąkę.
  • Do masy czekoladowo-maślanej powoli dodajemy roztrzepane wcześniej jajka, a następnie dosypujemy składniki suche, czyli kakao wymieszane z mąką.
  • Całą masę przelewamy do foremki, którą wcześniej dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia. Masę w foremce posypujemy żurawiną i opcjonalnie orzechami i bakaliami.
  • Brownie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy, aż wystygnie, a następnie schładzamy je w lodówce.
Marta Kula