Jak zrobić ciasto francuskie? Sprawdzony przepis na francuskie ciasto
2021-04-15
trudny
30 min
4
Dieta wegetariańska
Ciasto francuskie jest pyszne i maślane. Cudownie rozwarstwia się po upieczeniu, dzięki czemu jest lekkie i delikatne. Można je serwować na słodko lub pikantnie. W formie tart, rogalików, pasztecików. Chcesz zdobyć umiejętność przygotowywania ciasta francuskiego? Z nami nauczysz się tego krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 200-250 g miękkiego masła
- 250 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2/3 (160 ml) bardzo zimnej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 30 g masła stop w garnuszku. Mąkę i sól przesiej na stolnicę. Na środku kopczyka zrób wgłębienie, wlej do niego przestudzone masło i zimną wodę.
- Palcami zarób ciasto, stopniowo zagarniając mąkę. Gdy powstanie „góra okruszków”, zagnieć całość, aż ciasto się połączy (a jeśli „okruszki” będą za suche, dodaj kilka kropli wody).
- Szerokim nożem (najlepiej takim do wyrabiania ciasta – jak szpachelka) szatkuj ciasto od góry do dołu, zarabiaj od brzegów do środka. Nie rób tego rękoma, bo ciasto się nagrzeje.
- Odwróć placek – powtórz czynność. Gdy ciasto będzie przypominać miękką, elastyczną kulę, natnij je na krzyż (by nie popękało), owiń folią, wstaw do lodówki na 20-30 minut.
- Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Włóż między nie resztę masła. Rozwałkuj na kwadrat 10x10 cm. Masło powinno mieć konsystencję ciasta. Zbyt twarde może przebić się później przez warstwy ciasta, a zbyt miękkie – wypłynąć.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkuj na kształt krzyża (grubiej na środku). Połóż masło na środku ciasta, przykryj „ramionami” ciasta.
- Przyklep paczuszkę, rozwałkuj w prostokąt o wymiarach 15x45 cm. Złóż prostokąt na trzy (pędzelkiem usuń nadmiar mąki między warstwami). Obróć prostokąt o 90 stopni, ponownie starannie rozwałkuj. Powtórz czynność raz jeszcze.
- Złóż ciasto na trzy, owiń folią, włóż na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto jeszcze raz rozwałkuj i schłodź. Wykonaj trzy powtórki. Finalnie ciasto francuskie powinno być gładkie, bez widocznych grudek tłuszczu.