Ciasto francuskie – dlaczego warto mieć je zawsze pod ręką? Co można zrobić z ciasta francuskiego - przepisy

2024-12-29 20:28

Ciasto francuskie, choć trudne do przygotowania samodzielnie, zdobyło ogromną popularność dzięki swojej wszechstronności. Na szczęście nie musimy go robić od podstaw – w supermarketach bez trudu znajdziemy gotowe wersje w lodówkach lub zamrażarkach. Dlaczego warto zawsze mieć ciasto francuskie w lodówce? Oto odpowiedź!

Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce?
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie powstaje przez wielokrotnie wałkowanie placków ciasta z masłem. Jest więc bardzo czaso- i pracochłonne.

Spis treści

  1. Za co kochamy ciasto francuskie?
  2. Otwórz naszą galerię z przepisami na dania z ciastem francuskim w roli głównej!

Ciasto francuskie domowej produkcji jest  tak rzadkie jak biały  kruk, bo tylko najwytrwalsi są w stanie je przygotować bez pomocy maszyn - z wykorzystaniem stolnicy, wałka i własnych sił. Ale ci, którzy nie mają takiego zapału i umiejętności nie muszą rozpaczać, bo w sprzedaży od lat jest gotowe ciasto francuskie - świeże - chłodzone i świeże - mrożone.

Za co kochamy ciasto francuskie?

Przede wszystkim za uniwersalność - ciasto francuskie nie jest ani słodkie ani słone, lecz neutralne w smaku. Dlatego doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Ciasto chłodzone jest praktycznie od razu gotowe do użycia - w czasie, gdy piekarnik się grzeje, my możemy dodać do niego dowolne dodatki i w momencie, gdy piec osiągnie wymaganą temperaturę wstawić do niego nasze danie.

Jest  idealnym kołem ratunkowym w przypadku braku pomysłu na obiad czy kolację, a także wtedy, gdy niespodziewani goście już są w drodze.

Wystarczy niewielka ilość dodatków, by zmienić ciasto francuskie w wyborne danie - jest to więc doskonałe dla tych, którzy mają mocno ograniczony budżet.

Otwórz naszą galerię z przepisami na dania z ciastem francuskim w roli głównej!

Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Jemy co chcemy
Szwedzkie buleczki cynamonowe