Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce? PRZEPISY

2021-10-05 12:43 Anna Śmiałek
Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce?
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie powstaje przez wielokrotnie wałkowanie placków ciasta z masłem. Jest więc bardzo czaso- i pracochłonne.

Ciasto francuskie jest bardzo trudne do przygotowania, ale niezwykle popularne z powodu swojej wszechstronności. Szczęśliwie nie musimy się męczyć z jego przygotowaniem, bo w każdym supermarkecie znajdziemy w lodówkach lub zamrażarkach gotowe ciasto francuskie. Zawsze warto mieć je w lodówce, przeczytajcie dlaczego!

Ciasto francuskie domowej produkcji jest  tak rzadkie jak biały  kruk, bo tylko najwytrwalsi są w stanie je przygotować bez pomocy maszyn - z wykorzystaniem stolnicy, wałka i własnych sił. Ale ci, którzy  nie mają takiego zapału i umiejętności nie muszą rozpaczać, bo w sprzedaży od lat  jest  gotowe ciasto francuskie - świeże - chłodzone i świeże mrożone.

Za co kochamy ciasto francuskie?

Przede wszystkim za uniwersalność - ciasto francuskie nie jest ani słodkie ani słone, lecz neutralne w smaku. Dlatego doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Ciasto chłodzone jest  praktycznie od razu gotowe do użycia - w czasie, gdy piekarnik się grzeje, my możemy dodać do niego dowolne dodatki i w momencie, gdy piec osiągnie wymaganą temperaturę wstawić do niego nasze danie.

Jest  idealnym kołem ratunkowym w przypadku braku pomysłu na obiad czy kolację, a także wtedy, gdy niespodziewani goście już są w drodze.

Wystarczy niewielka ilość dodatków, by zmienić ciasto francuskie w wyborne danie - jest to więc doskonałe dla tych, którzy mają mocno ograniczony budżet.

Otwórz naszą galerię z przepisami na dania z ciastem francuskim w roli głównej!

Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE