Spis treści
Ciasto francuskie domowej produkcji jest tak rzadkie jak biały kruk, bo tylko najwytrwalsi są w stanie je przygotować bez pomocy maszyn - z wykorzystaniem stolnicy, wałka i własnych sił. Ale ci, którzy nie mają takiego zapału i umiejętności nie muszą rozpaczać, bo w sprzedaży od lat jest gotowe ciasto francuskie - świeże - chłodzone i świeże - mrożone.
Za co kochamy ciasto francuskie?
Przede wszystkim za uniwersalność - ciasto francuskie nie jest ani słodkie ani słone, lecz neutralne w smaku. Dlatego doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Ciasto chłodzone jest praktycznie od razu gotowe do użycia - w czasie, gdy piekarnik się grzeje, my możemy dodać do niego dowolne dodatki i w momencie, gdy piec osiągnie wymaganą temperaturę wstawić do niego nasze danie.
Jest idealnym kołem ratunkowym w przypadku braku pomysłu na obiad czy kolację, a także wtedy, gdy niespodziewani goście już są w drodze.
Wystarczy niewielka ilość dodatków, by zmienić ciasto francuskie w wyborne danie - jest to więc doskonałe dla tych, którzy mają mocno ograniczony budżet.
Otwórz naszą galerię z przepisami na dania z ciastem francuskim w roli głównej!