Zamiast schabowych smażę te soczyste kotleciki. Są gotowe w 20 minut, a znikają jeszcze szybciej

kotleciki z polędwiczki wieprzowej
Autor: Shutterstock Są pyszne, soczyste i chrupiące. Z przepisu na te kotleciki będziesz korzystać raz w tygodniu.
łatwy
20 min
4

Czy z polędwiczek wieprzowych można zrobić kotlety? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym i szybkim przepisie. Pyszne kotleciki w chrupiącej panierce przyrządzone z polędwiczki wieprzowej to pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny. Danie jest łatwe i zawsze się udaje. Poznajcie sprawdzony przepis na pełne smaku i soczyste kotleciki z polędwiczki wieprzowej.

Jak zrobić kotleciki z polędwiczki wieprzowej?

Przepis na wyśmienite kotleciki przyrządzone z polędwiczki wieprzowej jest łatwy. Danie robi się w kilka bardzo łatwych krokach, które nie wymagają długich godzin w kuchni. Mięsa nie trzeba marynować, co znacznie skraca czas przygotowania. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach przez cały rok.

Jak więc zrobić pełne smaku i idealnie chrupiące kotleciki z polędwiczki wieprzowej? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Postępując według niego krok po kroku, w 20 minut można przyrządzić pyszny domowy obiad, który zachwyci każdego domownika.

  • 1. krok – pokrojenie, rozbicie i doprawienie polędwiczki wieprzowej
  • 2. krok – panierowanie kotlecików
  • 3. krok – usmażenie kotlecików z polędwiczki wieprzowej

Na czym smażyć kotlety z polędwicy wieprzowej?

W tym przepisie soczyste kotleciki z polędwicy wieprzowej w chrupiącej panierce smaży się na oleju roślinnym. Najlepiej wybierać taki, który ma wysoką temperaturę dymienia. Sprawdzi się olej rzepakowy lub z pestek winogron. Kotleciki z polędwiczki wieprzowej można też zrobić je na maśle klarowanym, które nada bogatego smaku i apetycznego złotego koloru.

Kotlecików z polędwiczki wieprzowej nie powinno smażyć się na zwykłym maśle, oliwie z oliwek czy oleju kokosowym, który może popsuć smak dania. Masło łatwo się przypala, a oliwa z oliwek ma niską temperaturę dymienia. Jej smak może zdominować całe danie.

Z czym podawać kotleciki z polędwicy wieprzowej?

Soczyste i chrupiące kotleciki z polędwiczki wieprzowej to danie idealne na rodzinny obiad. Warto podać do nich różne dodatki, które sprawią, że posiłek będzie bardziej sycący. Kotlety pysznie łączą się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, ryżem i kaszą. Porcje należy jeszcze wzbogacić o chrupiącą domową surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne domowe surówki, które świetnie podkreślają smak kotlecików z polędwiczki wieprzowej.

SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej lub panierki panko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry.
  • Ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Kotleciki oprószyć mąką pszenną, zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej lub panierce panko.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej