Zamiast schabowych smażę te soczyste kotleciki. Są gotowe w 20 minut, a znikają jeszcze szybciej

Czy z polędwiczek wieprzowych można zrobić kotlety? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym i szybkim przepisie. Pyszne kotleciki w chrupiącej panierce przyrządzone z polędwiczki wieprzowej to pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny. Danie jest łatwe i zawsze się udaje. Poznajcie sprawdzony przepis na pełne smaku i soczyste kotleciki z polędwiczki wieprzowej.
Jak zrobić kotleciki z polędwiczki wieprzowej?
Przepis na wyśmienite kotleciki przyrządzone z polędwiczki wieprzowej jest łatwy. Danie robi się w kilka bardzo łatwych krokach, które nie wymagają długich godzin w kuchni. Mięsa nie trzeba marynować, co znacznie skraca czas przygotowania. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Jak więc zrobić pełne smaku i idealnie chrupiące kotleciki z polędwiczki wieprzowej? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Postępując według niego krok po kroku, w 20 minut można przyrządzić pyszny domowy obiad, który zachwyci każdego domownika.
- 1. krok – pokrojenie, rozbicie i doprawienie polędwiczki wieprzowej
- 2. krok – panierowanie kotlecików
- 3. krok – usmażenie kotlecików z polędwiczki wieprzowej
Na czym smażyć kotlety z polędwicy wieprzowej?
W tym przepisie soczyste kotleciki z polędwicy wieprzowej w chrupiącej panierce smaży się na oleju roślinnym. Najlepiej wybierać taki, który ma wysoką temperaturę dymienia. Sprawdzi się olej rzepakowy lub z pestek winogron. Kotleciki z polędwiczki wieprzowej można też zrobić je na maśle klarowanym, które nada bogatego smaku i apetycznego złotego koloru.
Kotlecików z polędwiczki wieprzowej nie powinno smażyć się na zwykłym maśle, oliwie z oliwek czy oleju kokosowym, który może popsuć smak dania. Masło łatwo się przypala, a oliwa z oliwek ma niską temperaturę dymienia. Jej smak może zdominować całe danie.
Z czym podawać kotleciki z polędwicy wieprzowej?
Soczyste i chrupiące kotleciki z polędwiczki wieprzowej to danie idealne na rodzinny obiad. Warto podać do nich różne dodatki, które sprawią, że posiłek będzie bardziej sycący. Kotlety pysznie łączą się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, ryżem i kaszą. Porcje należy jeszcze wzbogacić o chrupiącą domową surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne domowe surówki, które świetnie podkreślają smak kotlecików z polędwiczki wieprzowej.
- Szatkuję białą kapustę i mieszam z tym obłędnym sosem. Letnia surówka pasuje do każdego obiadu i grilla
- Kroję 3 pomidory i mieszam z oryginalnym sosem. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu
- Surówka z surowej cukinii – banalnie prosta, obłędnie smaczna i idealna do obiadu
- Surówkę z kapusty pekińskiej podaję z tym zielonym sosem. To pyszny, łatwy i szybki dodatek do obiadu
- Sałata masłowa ze śmietaną na słodko – klasyczny dodatek do obiadu jak u babci
SKŁADNIKI
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej lub panierki panko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry.
- Ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Kotleciki oprószyć mąką pszenną, zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej lub panierce panko.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.