Szatkuję białą kapustę i mieszam z tym obłędnym sosem. Letnia surówka pasuje do każdego obiadu i grilla

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Letnia surówka z białej kapusty to smakowity i prosty dodatek, który uświetni niejeden posiłek. Idealnie sprawdza się w ciepłe dni. Jest orzeźwiająca, chrupiąca i po prostu przepyszna. Sekretem jej smaku jest wyśmienity sos, który przyrządza się blenderze. Poznajcie prosty i szybki przepis na pyszną letnią surówkę z białej kapusty.
Co dodać do surówki ze świeżej kapusty?
Aby przygotować w domu znakomitą surówkę z białej kapusty do letniego obiadu, nie są potrzebne wyszukane produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Część z nich na pewno macie w domu, ponieważ często wykorzystuje się je jako dodatki do innych potraw.
Co więc jest niezbędne, aby przygotować letnią surówkę do obiadu? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to warzywa, które stanowią podstawę surówki. Z kolei druga część listy składników obejmuje produkty, z których robi się pełen smaku sos do letniej surówki.
- składniki do surówki – biała kapusta, marchewka, koperek, przyprawy
- składniki do sosu – oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, miód, musztarda, czosnek, przyprawy
Jak zrobić dobrą surówkę do obiadu z białej kapusty?
Zrobienie pysznej letniej surówki z białej kapusty, która stanowi idealne uzupełnienie wielu potraw, jest nie tylko łatwe. To szybki przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 20 minut. Warto pamiętać, że po przygotowaniu surówka z białej kapusty powinna spędzić w lodówce pół godziny. W tym czasie warzywa połączą się z sosem, składniki przegryzą się, a kapusta stanie się miękka.
Jak więc zrobić pełną smaku i chrupiącą surówkę z białej kapusty na lato? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe, szybkie i zawsze się udaje. Letnia surówka z białej kapusty świetnie pasuje do potraw mięsnych, wegetariańskich i ryb. To wyśmienity dodatek do potraw z grilla.
- 1. krok – poszatkowanie kapusty
- 2. krok – wymieszanie kapusty z marchewką, koperkiem i przyprawami
- 3. krok – przygotowanie sosu
- 4. krok – połączenie warzyw z sosem
- 5. krok – schłodzenie letniej surówki z białej kapusty w lodówce
Co zrobić, żeby biała kapusta na surówkę była miękka?
Letnia surówka najlepiej smakuje, kiedy biała kapusta jest miękka i jednocześnie chrupiąca. Aby biała kapusta na surówkę stała się właśnie taka, można zastosować kilka prostych trików kulinarnych. Kapusta powinna być młoda i cienko poszatkowana. Dzięki temu szybciej i łatwiej zmięknie. Co jeszcze można zrobić, aby kapusta do surówki nie była twarda?
- Cienko poszatkowaną białą kapustę należy posolić i ugniatać rękami przez kilka minut, aż zacznie puszczać sok i stanie się bardziej miękka. Następnie odlewa się sok i miesza z pozostałymi składnikami i sosem.
- Poszatkowaną białą kapustę umieszcza się w durszlaku i parzy wrzątkiem. Następnie przelewa się ją zimną wodą, odcedza i miesza z pozostałymi składnikami.
- Poszatkowaną kapustę przekłada się do miski i zalewa wodą z octem w proporcji 1 litr na 2 łyżki. Po 30 minutach kapustę należy odcedzić i połączyć ze składnikami surówki.
SKŁADNIKI
- 1 główka białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
sos:- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować i przełożyć do miski.
- Dodać obrane i starte na tarce marchewki oraz posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
- Przygotować sos. Do blendera przelać oliwę z oliwek, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Dodać posiekany czosnek, musztardę i miód. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Zmiksować, aż składniki połączą się w jednolity sos.
- Do kapusty wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Podawać jako dodatek do obiadu i potraw z grilla.