7 przepisów na polędwiczki wieprzowe. Uduś je w aromatycznym sosie i podaj na niedzielny obiad

2024-05-07 14:50

Polędwiczki wieprzowe uważane są za jedną z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych części półtuszy wieprzowej. Nie bez powodu: ta część wieprzowiny jest delikatna, chuda i bardzo smaczna. Nie należy też do najtańszych mięs, ale często podczas akcji promocyjnych można ją kupić poniżej 30 zł za kg. Na codzienny obiad może nie, ale na niedzielny lub świąteczny z pewnością można sobie pozwolić.

Polędwiczki wieprzowe
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe w sosie to świetna propozycja na niedzielny obiad.

Spis treści

  1. Co zrobić, żeby polędwiczki wieprzowe były miękkie i soczyste?
  2. Czy polędwiczki trzeba marynować?
  3. Polędwiczki wieprzowe w sosie
  4. Jak zrobić polędwiczki na obiad?
  5. Galeria: Polędwiczki wieprzowe w sosie

Co zrobić, żeby polędwiczki wieprzowe były miękkie i soczyste?

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Czas smażenia lub pieczenia zależy od wielkości kawałka mięsa i sposobu przyrządzania. Można je upiec, grillować, udusić lub usmażyć, zarówno w całości, jak i w plastrach czy w kawałach. Niezależnie od sposobu dalszej obróbk, mięso należy wyjąć z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem, aby nabrało pokojowej temperatury.

Następnie warto polędwiczkę obsmażyć. W ten sposób zamyka się wszystkie soki i smaki w środku. Smażymy zawsze na dobrej patelni i mocno rozgrzanym tłuszczu (masło, masło klarowane, olej, smalec). Jeśli kawałki są duże potrzebują po 3-4 minuty z każdej strony, cienkim plastrom wystarczy 1,5-2 minuty z każdej strony. Oczywiście jest to wstępne przygotowanie. Mięso wymaga dalszej obróbki: w piekarniku ok. 15-20 minut, duszenia wystarczy 15 minut, smażone potrzebują jeszcze ok 8 minut, ale już na mniejszym ogniu.

Czy polędwiczki trzeba marynować?

Nie ma takiej konieczności. Polędwiczki są miękkie i bardzo aromatyczne, nie wymagają więc marynaty. Ale nie oznacza to, że marynować ich nie warto. Dzięki marynacie można uzyskać niesamowite efekty smakowe, więc warto eksperymentować. Najprostsza marynata może składać się z oleju i ulubionych przypraw, ale polędwiczki również świetnie marynują się w sosach oraz alkoholu. Polecam przepis na polędwiczki marynowane w sosie z dodatkiem siwuchy Michała Bałazego. To chyba były najlepsze polędwiczki wieprzowe, jakie kiedykolwiek jadłam.

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele sposobów, ale chyba najprostszym, a jednocześnie bardzo smacznym sposobem, które daje bardzo wiele możliwości jest przygotowanie ich w sosie. Polędwiczki w sosie własnym to zawsze dobry pomysł na obiad. To proste i smaczne danie, którym można zacząć swoją przygodę z tym rodzajem mięsa. Pokrojone w plastry mięso należy podsmażyć na mocnym ogniu (o czym pisałam wyżej), a następnie dodać proste dodatki (cebula, czosnek, przyprawy) i podlać niewielka ilością bulionu lub wody. W czasie duszenia mięso dojdzie, a z płynu utworzy się sos.

Jak zrobić polędwiczki na obiad?

Poniżej zamieszczam 7 sprawdzonych przepisów na polędwiczki na obiad. Jestem przekonana, że każdy mięsożerca znajdzie recepturę odpowiednia dla siebie. Polędwiczki są bardzo uniwersalnym rodzajem mięsa i pasuje do nich bardzo wiele dodatków i przypraw. Warto je wypróbować, można też tylko się nimi zainspirować i na ich bazie przygotować własną recepturę. Oto one:

Galeria: Polędwiczki wieprzowe w sosie

Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne