Spis treści
Co zrobić, żeby polędwiczki wieprzowe były miękkie i soczyste?
Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Czas smażenia lub pieczenia zależy od wielkości kawałka mięsa i sposobu przyrządzania. Można je upiec, grillować, udusić lub usmażyć, zarówno w całości, jak i w plastrach czy w kawałach. Niezależnie od sposobu dalszej obróbk, mięso należy wyjąć z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem, aby nabrało pokojowej temperatury.
Następnie warto polędwiczkę obsmażyć. W ten sposób zamyka się wszystkie soki i smaki w środku. Smażymy zawsze na dobrej patelni i mocno rozgrzanym tłuszczu (masło, masło klarowane, olej, smalec). Jeśli kawałki są duże potrzebują po 3-4 minuty z każdej strony, cienkim plastrom wystarczy 1,5-2 minuty z każdej strony. Oczywiście jest to wstępne przygotowanie. Mięso wymaga dalszej obróbki: w piekarniku ok. 15-20 minut, duszenia wystarczy 15 minut, smażone potrzebują jeszcze ok 8 minut, ale już na mniejszym ogniu.
Czy polędwiczki trzeba marynować?
Nie ma takiej konieczności. Polędwiczki są miękkie i bardzo aromatyczne, nie wymagają więc marynaty. Ale nie oznacza to, że marynować ich nie warto. Dzięki marynacie można uzyskać niesamowite efekty smakowe, więc warto eksperymentować. Najprostsza marynata może składać się z oleju i ulubionych przypraw, ale polędwiczki również świetnie marynują się w sosach oraz alkoholu. Polecam przepis na polędwiczki marynowane w sosie z dodatkiem siwuchy Michała Bałazego. To chyba były najlepsze polędwiczki wieprzowe, jakie kiedykolwiek jadłam.
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele sposobów, ale chyba najprostszym, a jednocześnie bardzo smacznym sposobem, które daje bardzo wiele możliwości jest przygotowanie ich w sosie. Polędwiczki w sosie własnym to zawsze dobry pomysł na obiad. To proste i smaczne danie, którym można zacząć swoją przygodę z tym rodzajem mięsa. Pokrojone w plastry mięso należy podsmażyć na mocnym ogniu (o czym pisałam wyżej), a następnie dodać proste dodatki (cebula, czosnek, przyprawy) i podlać niewielka ilością bulionu lub wody. W czasie duszenia mięso dojdzie, a z płynu utworzy się sos.
Jak zrobić polędwiczki na obiad?
Poniżej zamieszczam 7 sprawdzonych przepisów na polędwiczki na obiad. Jestem przekonana, że każdy mięsożerca znajdzie recepturę odpowiednia dla siebie. Polędwiczki są bardzo uniwersalnym rodzajem mięsa i pasuje do nich bardzo wiele dodatków i przypraw. Warto je wypróbować, można też tylko się nimi zainspirować i na ich bazie przygotować własną recepturę. Oto one:
- Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie koperkowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowo-grzybowym
- Polędwiczka wieprzowa w sosie winno-ziołowym
- Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry
- Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym