Polędwiczka z siwuchą inspirowana kuchnią staropolską - przepis Michała Bałazego

2021-03-29
Polędwiczka z siwuchą inspirowana kuchnią staropolską  - przepis Michała Bałazego
Autor: Shutterstock Do przygotowania tego przepisu autora zainspirowała kuchnia staropolska.
łatwy
60 min
4

Podczas warsztatów foodparingowych, które odbyły się z okazji Dnia Polskiej Wódki, szef Michał Bałazy podpowiadał nam, jak eksperymentować ze smakami, gdzie szukać inspiracji i jak wykorzystywać alkohol w kuchni. I trzeba przyznać, ze przygotowane wspólnie dania przeszły najśmielsze oczekiwania zgromadzonych. Polędwiczka była krucha, soczysta i aromatyczna... po prostu idealna. Świetnie smakowała w towarzystwie kaszy pęczak, zasmażanej marchewki i bobu.

SKŁADNIKI

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 150 + 50 ml wódki "siwucha"
  • 50 g + 100g masła
  • 100 ml oleju
  • po 1/2 łyżeczki: majeranku, papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku niedźwiedziego, czosnku suszonego, kminku
  • 50 ml słodkiego sosu chili
  • 100 g żurawiny
  • 100 g pulpy mango
  • 150 g mieszanych orzechów
  • 100 g pierników bez czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę obsyp przyprawami umieść w worku strunowym, dodaj sos chili oraz wódkę (50ml). Wstaw do lodówki na 6-12h.
  • 30 minut przed rozpoczęciem smażenia wyjmij mięso z lodówki.
  • W rondelku połącz ze sobą konfiturę z żurawiny, pulpę mango (można zastąpić 3 łyżkami miodu - będzie zgodnie ze staropolską recepturą). prażone, kruszone orzechy oraz rozdrobniony piernik. Gotuj do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodaj nieco soli.
  • Na patelni rozgrzej olej oraz masło. Obsmaż polędwiczkę 4 minuty z każdej strony, odstaw na drewnianą deskę na 5 minut. Następnie ponownie smaż na małym ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
  • Po tym czasie zwiększ ogień, wlej na patelnię pozostałą wódkę (150ml) i ostrożnie podpal alkohol. Poczekaj aż płomień sam zgaśnie. Polędwiczkę zdejmij z patelni, a powstały sos zagęść zimnym masłem.