Polędwiczka z siwuchą inspirowana kuchnią staropolską - przepis Michała Bałazego
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Podczas warsztatów foodparingowych, które odbyły się z okazji Dnia Polskiej Wódki, szef Michał Bałazy podpowiadał nam, jak eksperymentować ze smakami, gdzie szukać inspiracji i jak wykorzystywać alkohol w kuchni. I trzeba przyznać, ze przygotowane wspólnie dania przeszły najśmielsze oczekiwania zgromadzonych. Polędwiczka była krucha, soczysta i aromatyczna... po prostu idealna. Świetnie smakowała w towarzystwie kaszy pęczak, zasmażanej marchewki i bobu.
SKŁADNIKI
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 150 + 50 ml wódki "siwucha"
- 50 g + 100g masła
- 100 ml oleju
- po 1/2 łyżeczki: majeranku, papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku niedźwiedziego, czosnku suszonego, kminku
- 50 ml słodkiego sosu chili
- 100 g żurawiny
- 100 g pulpy mango
- 150 g mieszanych orzechów
- 100 g pierników bez czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę obsyp przyprawami umieść w worku strunowym, dodaj sos chili oraz wódkę (50ml). Wstaw do lodówki na 6-12h.
- 30 minut przed rozpoczęciem smażenia wyjmij mięso z lodówki.
- W rondelku połącz ze sobą konfiturę z żurawiny, pulpę mango (można zastąpić 3 łyżkami miodu - będzie zgodnie ze staropolską recepturą). prażone, kruszone orzechy oraz rozdrobniony piernik. Gotuj do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodaj nieco soli.
- Na patelni rozgrzej olej oraz masło. Obsmaż polędwiczkę 4 minuty z każdej strony, odstaw na drewnianą deskę na 5 minut. Następnie ponownie smaż na małym ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
- Po tym czasie zwiększ ogień, wlej na patelnię pozostałą wódkę (150ml) i ostrożnie podpal alkohol. Poczekaj aż płomień sam zgaśnie. Polędwiczkę zdejmij z patelni, a powstały sos zagęść zimnym masłem.