Polędwiczka w sosie winno-ziołowym - najlepsza, jaką jadłam

Polędwiczka  w sosie winno-ziołowym - najlepsza. jaką jadłam
Autor: Shutterstock Tak przygotowana polędwiczka wieprzowa rozpływa się w ustach
łatwy
35 min
5

Absolutnie najlepszy przepis na polędwiczki wieprzowe, jakie kiedykolwiek zrobiłam! Mięso jest duszone z winem, czosnkiem i ziołami, a następnie pokrojone w plasterki i podane z przepysznym sosem. To przepis dość łatwy do przygotowania, a stanowi godne danie obiadowe.

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
  • 5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na pół
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 1/4 szklanki świeżych liści szałwii, grubo posiekanych
  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 1/4 szklanki wytrawnego białego wina (plus trochę więcej do deglazurowania patelni)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w rondlu z grubym dnem. Smaż mięso przez około 5 minut z każdej strony, a następnie wyjmij je na talerz.
  • Na tym samym tłuszczu,  na średnim ogniu podsmaż czosnek, rozmaryn i szałwię, mieszając, przez około minutę. Dodaj wino i drewnianą łyżką zeskrob dno rondla. Gotuj wino, aż zniknie zapach alkoholu, około 1 do 2 minut.
  • Zmniejsz ogień pod rondlem i włóż do niego ponownie mięso. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez około 1 godzinę (lub mniej, w zależności od grubości kawałków mięsa). Gdyby płyn z rondla odparował za szybko, dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody.
  • Kiedy wieprzowina jest miękka, wyjmij ją na deskę do krojenia, aby mięso odpoczęło i przykryj luźno arkuszem folii aluminiowej.
  • Zwiększ ogień pod rondlem do średniego. Jeśli w naczyniu jest mało płynu, rozcieńcz go odrobiną białego wina. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić przyrumienione kawałki na dnie rondla. Gotuj, aż zniknie zapach alkoholu (około 1-2 minuty).
  • Dodaj bulion z kurczaka i wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aby wywar z kurczaka się podgrzał. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę.
  • Podgrzewaj delikatnie na średnim ogniu, cały czas mieszając sos, aż lekko zgęstnieje. Posmakuj i dopraw go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy sos będzie gotowy, pokrój mięso i ułóż na półmisku. Przed podaniem polej ciepłym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na eleganckie dania z wieprzowiny

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej