Polędwiczka w sosie winno-ziołowym - najlepsza, jaką jadłam
2022-10-31
łatwy
35 min
5
Absolutnie najlepszy przepis na polędwiczki wieprzowe, jakie kiedykolwiek zrobiłam! Mięso jest duszone z winem, czosnkiem i ziołami, a następnie pokrojone w plasterki i podane z przepysznym sosem. To przepis dość łatwy do przygotowania, a stanowi godne danie obiadowe.
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
- 5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na pół
- 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
- 1/4 szklanki świeżych liści szałwii, grubo posiekanych
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 1 1/4 szklanki wytrawnego białego wina (plus trochę więcej do deglazurowania patelni)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w rondlu z grubym dnem. Smaż mięso przez około 5 minut z każdej strony, a następnie wyjmij je na talerz.
- Na tym samym tłuszczu, na średnim ogniu podsmaż czosnek, rozmaryn i szałwię, mieszając, przez około minutę. Dodaj wino i drewnianą łyżką zeskrob dno rondla. Gotuj wino, aż zniknie zapach alkoholu, około 1 do 2 minut.
- Zmniejsz ogień pod rondlem i włóż do niego ponownie mięso. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez około 1 godzinę (lub mniej, w zależności od grubości kawałków mięsa). Gdyby płyn z rondla odparował za szybko, dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody.
- Kiedy wieprzowina jest miękka, wyjmij ją na deskę do krojenia, aby mięso odpoczęło i przykryj luźno arkuszem folii aluminiowej.
- Zwiększ ogień pod rondlem do średniego. Jeśli w naczyniu jest mało płynu, rozcieńcz go odrobiną białego wina. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić przyrumienione kawałki na dnie rondla. Gotuj, aż zniknie zapach alkoholu (około 1-2 minuty).
- Dodaj bulion z kurczaka i wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aby wywar z kurczaka się podgrzał. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę.
- Podgrzewaj delikatnie na średnim ogniu, cały czas mieszając sos, aż lekko zgęstnieje. Posmakuj i dopraw go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy sos będzie gotowy, pokrój mięso i ułóż na półmisku. Przed podaniem polej ciepłym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na eleganckie dania z wieprzowiny