Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Delikatna, krucha i soczysta polędwiczka w wyśmienitym sosie z kaparami to propozycja na elegancki i uroczysty obiad. Danie jest bardzo efektowne, choć łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- Sos:
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- 30 g kaparów
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- sok z cytryny
- cukier
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę pokroić w plastry i rozbić dłonią na grubość 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oliwie z masłem.
- Masło rozpuścić i wymieszać z wywarem, podgrzewać do zagotowania, mieszając trzepaczką.
- Dodać kapary i ponownie zagotować. Zestawić z ognia i zaprawić żółtkiem i śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.