Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym to danie łatwe, ale bardzo eleganckie.
łatwy
30 min
4

Delikatna, krucha i soczysta polędwiczka w wyśmienitym sosie z kaparami to propozycja na elegancki i uroczysty obiad. Danie jest bardzo efektowne, choć łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  •  
  • Sos:
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 30 g kaparów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę pokroić w plastry i rozbić dłonią na grubość 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oliwie z masłem.
  • Masło rozpuścić i wymieszać z wywarem, podgrzewać do zagotowania, mieszając trzepaczką.
  • Dodać kapary i ponownie zagotować. Zestawić z ognia i zaprawić żółtkiem i śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.