Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym według Ewy Wachowicz

Zuzanna Lubart
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym według Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Polędwiczki według przepisu Ewy Wachowicz są wyjątkowo smaczne
łatwy
60 min
4

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym  to proste i smaczne danie na obiad, które przyrządziła Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje". Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze smaczniejsze, gdy przez noc mięso pozostawisz w marynacie. Sprawdź, jak zrobić polędwiczki według Ewy Wachowicz.

Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto  radzi jak wzbogacić smak polędwiczek, by  podbiły serca i żołądki wszystkich jedzących. Proponuje na przykład wzbogacenie sosu dodatkiem grzybów - leśnych lub hodowlanych - w zależności od dostępności. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 szklanka miodu pitnego
  • 0,75 szklanki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, osusz. Posyp solą i pieprzem. Natrzyj majerankiem i tymiankiem.
  • Wymieszaj miód, musztardę francuską i 2 łyżki musztardy Dijon. Powstałą marynatą posmaruj mięso. Odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Wyjmij mięso z marynaty i usmaż je na sklarowanym maśle na rumiano. Zalej miodem pitnym i duś do miękkości pod przykryciem.
  • Wyjmij mięso. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlej śmietanę i dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon. Powstałym sosem polej polędwiczki i od razu podawaj. 
Zuzanna Lubart