Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym według Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to proste i smaczne danie na obiad, które przyrządziła Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje". Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze smaczniejsze, gdy przez noc mięso pozostawisz w marynacie. Sprawdź, jak zrobić polędwiczki według Ewy Wachowicz.
Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto radzi jak wzbogacić smak polędwiczek, by podbiły serca i żołądki wszystkich jedzących. Proponuje na przykład wzbogacenie sosu dodatkiem grzybów - leśnych lub hodowlanych - w zależności od dostępności.
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 szklanka miodu pitnego
- 0,75 szklanki śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, osusz. Posyp solą i pieprzem. Natrzyj majerankiem i tymiankiem.
- Wymieszaj miód, musztardę francuską i 2 łyżki musztardy Dijon. Powstałą marynatą posmaruj mięso. Odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Wyjmij mięso z marynaty i usmaż je na sklarowanym maśle na rumiano. Zalej miodem pitnym i duś do miękkości pod przykryciem.
- Wyjmij mięso. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlej śmietanę i dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon. Powstałym sosem polej polędwiczki i od razu podawaj.