Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie koperkowym. Naładowane smakiem weekendowe danie

Polędwiczki w sosie koperkowym
Autor: Shutterstock Polędwiczki w sosie koperkowym to świetny obiad na niedzielę.
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym są niezwykle kremowe i aromatyczne. To idealny obiad weekendowy - pyszny po przyrządzeniu, a jednocześnie łatwy do odgrzania. To danie naładowane smakiem po brzegi, znakomicie skomponowane i doprawione. Delikatne mięso, aksamitny sos i cudowny aromat tworzą kompozycję niemal doskonałą. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietany do sosów (18 lub 22%)
  • 2 kopiaste łyżki siekanego koperku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm, oprószyć sola i pieprzem.
  • Masło i oliwę rozgrzać na sporej patelni, obsmażyć polędwiczki na rumiano z obu stron, zdjąć z patelni.
  • Na patelnie wlać bulion i zdeklasować resztki mięsa, które zostały na dnie.
  • Następnie dodać śmietanę, czosnek i koperek. Mieszając od czasu do czasu podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
  • Gdy sos osiągnie odpowiednia konsystencje zanurzyć w nim mięso i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty.
  • Podawać z puree ziemniaczanym, kaszą, ryżem lub makaronem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej