Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie koperkowym. Naładowane smakiem weekendowe danie
2022-08-23
łatwy
25 min
6
Dieta bezglutenowa
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym są niezwykle kremowe i aromatyczne. To idealny obiad weekendowy - pyszny po przyrządzeniu, a jednocześnie łatwy do odgrzania. To danie naładowane smakiem po brzegi, znakomicie skomponowane i doprawione. Delikatne mięso, aksamitny sos i cudowny aromat tworzą kompozycję niemal doskonałą.
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki śmietany do sosów (18 lub 22%)
- 2 kopiaste łyżki siekanego koperku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm, oprószyć sola i pieprzem.
- Masło i oliwę rozgrzać na sporej patelni, obsmażyć polędwiczki na rumiano z obu stron, zdjąć z patelni.
- Na patelnie wlać bulion i zdeklasować resztki mięsa, które zostały na dnie.
- Następnie dodać śmietanę, czosnek i koperek. Mieszając od czasu do czasu podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
- Gdy sos osiągnie odpowiednia konsystencje zanurzyć w nim mięso i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty.
- Podawać z puree ziemniaczanym, kaszą, ryżem lub makaronem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne