Amerykańskie żeberka BBQ z piekarnika - przepis na miękkie i soczyste żeberka w amerykańskim stylu

Amerykańskie żeberka BBQ z piekarnika - przepis na miękkie i soczyste żeberka w amerykańskim stylu
Autor: Shutterstock Amerykańskie żeberka, miękkie, aromatyczne i pełne smaku bez problemu przygotujesz we własnym domu
łatwy
45 min
5

Dieta bezglutenowa

Amerykańskie żeberka BBQ to legendarne danie - są miękkie, soczyste, lepkie i pełne aromatu. Marzysz o nich? Możesz je z łatwością przygotować w domowym piekarniku!

Amerykańskie BBQ - czym się różni od grilla?

Amerykanie, podobnie jak Polacy, kochają dania z grilla - mają dla nich nawet specjalną nazwę - skrót BBQ. Pochodzi od słowa barbecue. Jednak amerykańskie BBQ to nieco inny sposób przygotowywania mięsa niż powszechne u nas grillowanie. BBQ to bardziej skomplikowany proces przyrządzania potraw, który odbywa się w nieco niższych temperaturach i trwa znacznie dłużej, bowiem mięso może być opiekane nawet i przez 10 godzin. Amerykanie używają przeważnie grilli gazowych z możliwością regulacji płomieni i temperatury. Ale nie martwmy się, gdyż połowa sukcesu BBQ to właściwie dobrane przyprawy, a czasem i temperaturą przygotowania dań BBQ z powodzeniem możemy sterować - wykorzystując domowy piekarnik. Dlatego tym razem proponujemy  przepis na amerykańskie żeberka BBQ z piekarnika. Możecie je także przygotować na grillu - zachowując jednak zasady opisane w przepisie.

Składniki

1,5 kg żeberek wieprzowych

Na marynatę do amerykańskich żeberek BBQ:

1 szklanka dobrego keczupu

3 łyżki musztardy o gładkiej konsystencji

3 łyżki sosu sojowego

czubata łyżka miodu

łyżeczka mielonego kuminu

2-3 łyżki wędzonej papryki w proszku

1 łyżka papryki ostrej w proszku (lub więcej, jeśli wolimy dania ostre)

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, podzielić marynatę na pół.

Jedną połową dokładnie natrzeć mięso i  zawinąć je szczelnie w folię aluminiową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Drugą część marynaty również odstawić do lodówki.

Zawinięte w folię żeberka najpierw piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, następnie wyjąć i rozwinąć, posmarować połową pozostałej marynaty i piec kolejne 20 min (w otwartej folii) w temperaturze 200 stopni.

Po upływie tego czasu żeberka ponownie wyjąć, posmarować resztą marynaty i piec następne 10 min. Dzięki temu żeberka będą miały lepką (sticky) powierzchnię.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej