Amerykańskie żeberka BBQ z piekarnika - przepis na miękkie i soczyste żeberka w amerykańskim stylu
Dieta bezglutenowa
Amerykańskie żeberka BBQ to legendarne danie - są miękkie, soczyste, lepkie i pełne aromatu. Marzysz o nich? Możesz je z łatwością przygotować w domowym piekarniku!
Żeberka BBQ (ang. BBQ Ribs) to danie mięsne, w którym żeberka wieprzowe są przygotowywane przy użyciu techniki grillowania (barbecue) i smarowane specjalnym sosem BBQ. Proces przygotowywania żeberek BBQ obejmuje gotowanie, duszenie lub pieczenie na grillu, co sprawia, że mięso staje się miękkie, soczyste i pełne aromatu. Sos BBQ, który jest często używany, nadaje daniu charakterystyczny smak słodko-pikantny.
Podczas przygotowywania żeberką BBQ, mięso może być wcześniej marynowane w przyprawach, a następnie smażone lub grillowane, często z użyciem sosu BBQ. Sos ten może mieć różne warianty, być przygotowany na bazie pomidorów, octu, ketchupu, miodu, musztardy, przypraw i innych składników, nadając potrawie bogactwo smaków.
Smak i sposób przygotowania żeberek BBQ możę się różnić w zależności od regionu, kultury kulinarnej i preferencji kucharzy. Charakterystyczne dla tej potrawy jest to, że mięso jest zazwyczaj tak miękkie, że dosłownie odchodzi od kości.
Amerykańskie BBQ - czym się różni od polskiego grilla?
Amerykanie, podobnie jak Polacy, kochają dania z grilla - mają dla nich nawet specjalną nazwę - skrót BBQ. Pochodzi od słowa barbecue. Jednak amerykańskie BBQ to nieco inny sposób przygotowywania mięsa niż powszechne u nas grillowanie. BBQ to bardziej skomplikowany proces przyrządzania potraw, który odbywa się w nieco niższych temperaturach i trwa znacznie dłużej, bowiem mięso może być opiekane nawet i przez 10 godzin. Amerykanie używają przeważnie grilli gazowych z możliwością regulacji płomieni i temperatury. Ale nie martwmy się, gdyż połowa sukcesu BBQ to właściwie dobrane przyprawy, a czasem i temperaturą przygotowania dań BBQ z powodzeniem możemy sterować - wykorzystując domowy piekarnik. Dlatego tym razem proponujemy przepis na amerykańskie żeberka BBQ z piekarnika. Możecie je także przygotować na grillu - zachowując jednak zasady opisane w przepisie.
Zobacz także GALERIĘ: Żeberka pieczone z ziemniakami w woreczku
SKŁADNIKI
- Na żeberka po amerykańsku:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- Na marynatę do amerykańskich żeberek BBQ:
- 1 szklanka dobrego keczupu
- 3 łyżki musztardy o gładkiej konsystencji
- 3 łyżki sosu sojowego
- czubata łyżka miodu
- łyżeczka mielonego kuminu
- 2-3 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka papryki ostrej w proszku (lub więcej, jeśli wolimy dania ostre)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać, podzielić marynatę na pół.
- Jedną połową dokładnie natrzeć mięso i zawinąć je szczelnie w folię aluminiową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Drugą część marynaty również odstawić do lodówki.
- Zawinięte w folię żeberka najpierw piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, następnie wyjąć i rozwinąć, posmarować połową pozostałej marynaty i piec kolejne 20 min (w otwartej folii) w temperaturze 200 stopni.
- Po upływie tego czasu żeberka ponownie wyjąć, posmarować resztą marynaty i piec następne 10 min. Dzięki temu żeberka będą miały lepką (sticky) powierzchnię.