Obłędne polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym
Polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym to wykwintne danie idealne na uroczysty obiad. Aksamitny sos śmietankowy jest pełen aromatu, dzięki dodatkowi grzybów. To danie nie jest trudne do przygotowania, doskonale też prezentuje się na talerzu.
i
Tak przyrządzone polędwiczki doskonale smakują z grubym makaronem, ziemniakami puree, kluskami śląskimi. Idealnym dodatkiem do nich są buraczki na ciepło lub zimno, modra kapusta czy surówka z kapusty kiszonej z marchewką. Polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym to danie idealne na uroczysty obiad. Szczególnie dobrze wychodzą z grzybami leśnymi - borowiki można zastąpić maślakami lub podgrzybkami. Jednak poza sezonem grzybowym można do nich dodać grzyby mrożone lub pieczarki - my polecamy zwłaszcza pieczarki portobello, bardziej aromatyczne, niż te klasyczne, białe.
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe (o łącznej wadze 70 dag)
- 1/2 kg borowików świeżych lub mrożonych (możesz zastąpić je pieczarkami)
- 1 czerwona cebula
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki śmietanki 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, przygotuj mięso do zapiekania.
- Polędwiczki umyj, oczyść. Pokrój na centymetrowe plastry. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło z olejem. Smaż plastry mięsa z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Cebulę obierz. Pokrój w piórka. Smaż na łyżce masła przez 2-3 minuty, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Często mieszaj. Smaż 3-4 minuty. Dodaj 1 łyżkę musztardy. Wymieszaj i smaż na wolnym ogniu 2 minuty. Często mieszaj.
- Grzyby oczyść, szybko opłucz i pokrój na ćwiartki. Dodaj do reszty składników i smaż 4-5 minut.
- Dodaj śmietankę, kwaśną śmietanę i wodę. Wymieszaj i smaż na małym ogniu kolejne 4-5 minut. Odstaw.
- Do formy do pieczenia przelej sos. Poukładaj na nim polędwiczki. Posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 30 minut.