Obłędne polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym

Obłędne polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym
Autor: Shutterstock Smakowite i pachnące lasem polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym
łatwy
30 min
4

Polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym to wykwintne danie idealne na uroczysty obiad. Aksamitny  sos śmietankowy jest  pełen aromatu, dzięki dodatkowi grzybów. To danie nie jest  trudne do przygotowania, doskonale też prezentuje się na talerzu.

Tak przyrządzone polędwiczki doskonale smakują z grubym makaronem, ziemniakami puree, kluskami  śląskimi. Idealnym dodatkiem do nich są buraczki na ciepło lub zimno, modra kapusta czy  surówka z kapusty kiszonej z marchewką. Polędwiczki w sosie grzybowo-cebulowym to danie idealne na uroczysty obiad. Szczególnie dobrze wychodzą z grzybami leśnymi - borowiki można zastąpić maślakami lub podgrzybkami. Jednak poza sezonem grzybowym można do nich dodać grzyby mrożone lub pieczarki - my polecamy zwłaszcza pieczarki portobello, bardziej aromatyczne, niż te klasyczne, białe.

SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe (o łącznej wadze 70 dag)
  • 1/2 kg borowików świeżych lub mrożonych (możesz zastąpić je pieczarkami)
  • 1 czerwona cebula
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W czasie, gdy  będzie się rozgrzewał, przygotuj mięso do zapiekania.
  • Polędwiczki umyj, oczyść. Pokrój na centymetrowe plastry. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej masło z olejem. Smaż plastry mięsa z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Cebulę obierz. Pokrój w piórka. Smaż na łyżce masła przez 2-3 minuty, aż się zeszkli.
  • Dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Często mieszaj. Smaż 3-4 minuty. Dodaj 1 łyżkę musztardy. Wymieszaj i smaż na wolnym ogniu 2 minuty. Często mieszaj.
  • Grzyby oczyść, szybko opłucz i pokrój na ćwiartki. Dodaj do reszty składników i smaż 4-5 minut.
  • Dodaj śmietankę, kwaśną śmietanę i wodę. Wymieszaj i smaż na małym ogniu kolejne 4-5 minut. Odstaw.
  • Do formy do pieczenia przelej sos. Poukładaj na nim polędwiczki. Posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 30 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej